Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Gorjanci se imaju čime ponositi i trebaju pokazati Europi i svijetu koliko su veliki”

    U Gorjanima je jučer svečano otvoren znanstveno-stručni skup „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština” – čiji organizator je Općina Gorjani, a suorganizatori su: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod i Fakultet Hrvatskih studija.

    Sudionike skupa pozdravio je načelnik Ivan Lović, te predstavnici suorganizatora i drugih ustanova i institucija, a tijekom tri dana  predviđeno je 30 izlaganja demografa, arheologa, povjesničara, teologa, etnologa i drugih stručnjaka.

    Načelnik Lović istaknuo je da Gorjani u ova tri dana postaju kulturno i povijesno središte Hrvatske.

    Na prvi pogled Gorjani izgledaju kao tipično slavonsko selo koje se smjestilo neposredno u srce Slavonije, ali ipak svaki bolji poznavatelj povijesti i kulture zna da Gorjani obiluju bogatstvom kakvim se malo koje mjesto u okolici može podičiti. Važno smo srednjovjekovno središte u kojemu su stolovali palatini Gorjanski, odigrale su se dvije važne bitke, donosile važne odluke. Prapovijesna naselja sa svojom veličinom tek se otkrivaju, a ljelje iz Gorjana odavno su otkrivene i predstavljene cijelome svijetu. Ovo je samo dio onoga čime se Gorjani mogu dičiti što se može vidjeti po raznovrsnim temama koje će tijekom ova tri dana biti predstavljene”, poručio je na otvorenju načelnik Lović.

    Pozivajući se na naziv skupa „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština”, sudionicima skupa obratila se i Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

    .Gradeći infrastrukturu, ulažući u djecu, mlade, obitelji, ovo mjesto će živjeti. Ako nastavimo raditi da bi mladost ostala ovdje, da bi se mjesto razvijalo, jedino tako ćemo držati i nastaviti ovaj dugi povijesni slijed. Također, bez mjesta i ljudi i taj identitet koji nam je jako važan ne možemo njegovati, a njegujući svoj identitet pokazujemo tko smo, što smo, otkad smo – ta baština koju imamo i koja nam je prepoznatljiva diljem svijeta je posebna dodana vrijednost”, istaknula je pročelnica naglasivši da se Gorjanci imaju čime ponositi i to trebaju „širiti i dalje, i izvan Slavonije i Hrvatske, i pokazati Europi i svijetu koliko su veliki”.

    Inicijator znanstveno-stručnog skupa je fra Ivica Jagodić koji ističe da povijest Gorjana nije dovoljno poznata i valorizirana, posebno prapovijest koju uspoređuje s Vučedolom

    Ovaj program koji smo pripremili zaista je sveobuhvatan kada je u pitanju jedno malo slavonsko mjesto kao što su Gorjan. Zapravo, jedno malo, a u biti je zapravo veliko sa svojom poviješću, možemo reći i svojom prapoviješću. U početku smo htjeli izdati jednu monografiju o Gorjanima, tek toliko da imamo još više pisanih riječi o mjestu, a onda smo vidjeli da ne možmo ići parcijalno, nego idemo od početka, a onda smo naišli i na jako, jako dobru volju od strane arheologa koji već godinama iskapaju i istražuju i sve to što oni čine i rade, a zaista marno rade, onda smo doista došli do nečega za čim su i oni vapili”, pojasnio je fra Jagodić.

    Predsjednik Programskog odbora demograf Dražen Živić kaže da je ideja za organiziranje znanstveno-stručnog skupa proizašla iz velikog značenja mjesta Gorjani i njegove uže i šire okolice u arheološkom, povijesnom, demografskom, društvenom i kulturološkom kontekstu te u želji da se konferencijskim priopćenjima , kao i radovima koji će se nakon skupa objaviti u znanstvenoj publikaciji, zborniku radova, produbi i proširi do sada stečeno znanje o brojnim znanstveno relevantnim i društveno aktualnim aspektima i temama iz povijesti Gorjana te života i rada njegovih žitelja nekada i danas”.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog