Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Općenito je kriva percepcija o zapošljavanju preko veze u školstvu”, tvrdi Darko Čota, ravnatelj OŠ Drenje

  Možda će vam čudno zvučati obavijest koju želim da prenesete u eteru Radio Đakova i/ili na svome portalu, ali jednostavno osjećam potrebu i moralnu obvezu prenijeti vam nešto što će možda promijeniti nečiji život”. Uvod je to u dopis koji nam je poslao Darko Čota, ravnatelj Osnovne škole Drenje, a povod je izbor voditelja računovodstva u toj školi na neodređeno vrijeme nakon što je dosadašnja djelatnica otišla u mirovinu.

  Njegov dopis prenosimo u cijelosti.
  “Osnovna škola Drenje raspisala je natječaj za voditelja računovodstva na neodređeno puno radno vrijeme. Natječaj je objavljen na stranicama HZZ- a i na stranicama Osnovne škole Drenje. Rok za prijavu je istekao i prijavilo se 9 kandidata. Njih sedam ispunjava uvjete natječaja i pozvani su na testiranje sukladno Pravilniku o načinu i postupku zapošljavanja. I prije raspisivanja natječaja i svakodnevno nakon raspisivanja natječaja dobivam telefonske pozive kandidata, njihovih prijatelja ili rodbine u vezi radnog mjesta za koje je raspisan natječaj. To je apsolutno ispravno i pozitivno što je toliki interes za navedeno radno mjesto. Zapravo je zanimljivo kakva pitanja se postavljaju. S obzirom na percepciju u društvu u vezi zapošljavanja u javnim i državnim službama, uopće me ne čudi što kandidate najviše zanima. A to je da li netko već radi na tome radnom mjestu. Odgovor je NE. Nisam želio nikome dati veću šansu za navedeno radno mjesto i zaposliti nekoga prije natječaja. Trenutno nitko ne radi na tome radnom mjestu, iako je osoba u mirovini od 1.9.2022. Drugo pitanje je redovito bilo: “Da li je natječaj formalnost, odnosno zna li se tko će raditi na tom radnom mjestu?” Moj odgovor je redovito bio da natječaj nije formalnost i da znam tko će raditi na tom radnom mjestu. Radit će VODITELJ/ICA RAČUNOVODSTVA. Ovime želim ohrabriti sve kandidate i kandidatkinje da dođu na testiranje i da ne propuštaju šansu. Znam da im je ponekad teško povjerovati u sve navedeno i da je jedino jamstvo moja riječ, ali možda će propustiti priliku koja se za ovo radno mjesto više neće pružiti.
  Kandidati, dođite na testiranje koje će biti 16. 9. 2022. u 11:00 sati”, navodi u svom dopisu ravnatelj OŠ Drenje Darko Čota.

  Nazvali smo ravnatelja škole u Drenju da nam pojasni zašto je reagirao na ovaj način?

  Naime, problem je u percepciji zapošljavanja u javnoj službi što kandidati koji se javljaju na mnogo natječaja ne budu primljeni, bude primljena jedna osoba i mislim da bi trebalo reći kandidatima da nije baš sve tako pokvareno u društvu i da postoji većina škola i većina javnih ustanova koje raspisuju natječaje i zapošljavaju najbolje kandidate. Zato ovom prilikom pozivam i kandidate koji su se prijavili na natječaj i koji su pozvani na testiranje da dođu na testiranje jer danima dobivam pozive da li je to namješteno, da li se zna koga ćemo zaposliti? Ne, ne znamo koga ćemo zaposliti, vjerojatno će najbolji kandidat biti zaposlen”, kategoričan je Čota ističući da je općenito kriva percepicija o zapošljavanju preko veze u javnim službama.

  Sigurno Darko Čota nije otok u ovome društvu koji radi po zakonu. Većina ustanova, većina škola, to jamčim, radi korektno i pošteno, testiranja se naprave pošteno i biraju se najbolji kandidati. Problem je u tome što se, recimo, na natječaj za razrednu nastavu javi 30, 40 kandidata, a jednog možete primiti i vjerovatno ovih 29, 39 je ljuto i vjerojatno sumnjaju u poštenje ravnatelja, povjerenstva, ali, jamčim vam, nije sigurno tako. Većina škola radi natječaje sukladno zakonu, sukladno svojim pravilnicima. To vam mogu potvrditi i ostali ravnatelji, slobodno ih zovite u emisiju i sigurno će vam potvrditi to”, samouvjeren je Čota navodeći i vlastiti primjer natječaja za tajnika škole prije dvije godine.

  Nisam primio, recimo, od moje sestrične kćer: Zašto? Pa nije prošla na testiranju i točka, a vjerojatno sam mogao utjecati na to da se primi. Na koji način, ne znam, valjda oni koji varaju znaju na koji način”, kaže ravnatelj OŠ Drenje.

  Ponavljam, nisam iznimka, možda sam se prvi javio radi toga i jamčim vam da me nikada ni jedan župan osječko-baranjsjki, ni pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje ili netko drugi nije  zvao  i da mi je sugerirao da moram zaposliti nekoga. Naime, kažu, ako ne zaposlite, ostat ćete bez posla, a recite mi ravnatelja koji je ostao bez posla u OBŽ, odnosno u Đakovu i Đakovštini, a da nije zaposlio nekoga za koga mu je netko iz politike, recimo, rekao da ga mora zaposliti. Ja ne znam baš da takvih slučajeva ima. Ja tako mislim i moje mišljenje je takvo”, kaže na kraju Čota.

  Foto: Ustupljene fotografije

   

   

   

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog