Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Likovi svetaca na odbačenim i pronađenim predmetima, naplavljenom drvetu, lopati…

  Sinoć je u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorena izložba slika i skulptura pod nazivom “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” splitske umjetnice, grafičke dizajnerice, slikarice i kiparice  Karin Grenc.

  „Meni je važna osoba i ja sam prvo trebala stvarno bliže upoznati te svece i te ljude koji nisu svi sveci, a za mene jesu, to su veliki ljudi i velike duše s velikim zadacima koje su ispunili na zemlji i bila mi je čast, a druga stvar, mislim da je jako bitno da hrvatski narod upozna sve te ljude jer dosta njih je prilično anonimnih i nepoznatih recimo fra Didak Buntić, hercegovački Mojsije, to je čovjek koji je tisuće i tisuće djece spasio od gladi i ovdje u Slavoniju ih doveo”, ilustrirala je umjetnica.

  „Ona likove svetaca i blaženika, ali i drugih osoba posvećenog života koji zaslužuju da ih upoznamo, prepoznaje i oblikuje na neobičnim, često na odbačenim ili nađenim predmetima od drveta ili nekog drugog materijala, naplavinama iz mora. Tako se  lik fra Didaka našao na odbačenoj lopati..”, čulo se na otvorenju izložbe.

  „Ja ne volim ništa odbaciti tako da koristim sve, a koliko sam vidjela vi ovdje drva imate jer u Dalmaciji to drvo baš i nije čest materijal u kojemu radimo, više u kamenu, betonu. Ovo su naplavine, više manje iz mora, sve ima svoju prošlost i ja ništa ne bacam pa sam gledala sa zanimanjem i ova vaša drva za ogrjev…”, pojasnila je splitska umjetnica.

  „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” uistinu su znak vremena, onoga u kojemu su hodali našim prostorima svijeta, ali i ovoga našeg kada ih prizivamo da ujedno s nama hodaju do Boga. Izložba slika i skulptura Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu upravo to i čini. Potiče na istraživanje njihova života”, rekao je na otvorenju ove putujuće izložbe velečasni Antun Sente, ravnatelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca.

  Na otvorenju je govorio i velečasni Tadija Crnjak, ravnatelj Spomen-muzeja, koji je naglasio da se „radi o jednom specifičnom umjetničkom izričaju koji donosi tu duhovnu stranu naših svetaca i blaženika”

  Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kazavši da izložba splitske umjetnice Karin  Grenc „pjeva o tom kršćanskom idealu svetosti, poziva na njegovo ostvarenje i potiče da promišljamo o vlastitom kršćanskom identitetu i pozivu na svetost”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog