Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Brlošić: “Imamo sve elemente za proglašenje elementarne nepogode”

  Noćašnja kiša donijela je osvježenje nakon podužeg vrućeg vala koji je zahvatio i Slavoniju.

  Sušno i vruće vrijeme već je ostavilo traga na poljoprivrednim kulturama i ova kiša ne može, kako ističe Matija Brlošić, bitnije utjecati na njihovo stanje.

  Ova kiša ne može puno pomoći osim što je temperatura nešto malo niža. Kukuruzi su svoje završili i pomoći nema, možda još nešto malo suncokretu pomogne i možda malo šećernoj repi, ovo drugo je sve gotovo, jedino malo će pomoći stočarima u borbi zbog ovih vrućina jer će stoci biti lakše podnositi ove temperature nego što su bile prije. Dakle, kiša je kasno došla i male su količine”, kaže Brlošić ističući da su štete na pojedinim kulturama značajne te da, kako tvrdi, ima elemenata za proglašenje elementarne nepogode.

  Šteta na kukuruzu će se kretati od 50 do 100 posto, suncokret neće pretrpjeti nekakve štete, soja od 30 posto pa na dalje, šećerna repa više od 50 posto i djetelinsko-travne smjese isto negdje oko 40 posto. Dakle, suša s ekstremno visokim temperaturama i imamo potpuno sve elemente za proglašenje elementarne nepogode i evo očekujemo od našeg župana da je što prije proglasi”, dodaje Brlošić.

  Ističe također da posljedice suše mogu dovesti i do poremećaja u opskrbi poljoprivrednim proizvodima.

  Što se tiče našeg domaćeg tržišta, nadamo se da će kukuruza biti dovoljno. Dakle, istočni dio je ekstremno pogođen, kad idemo prema zapadu Hrvatske, tamo suša nije u tolikoj mjeri uzrokovala smanjenje prinosa i imat ćemo dovoljno za sebe, ali sigurno one količine koje smo izvozili u proteklim godinama neće biti dostatne, što znači da će ukupno i država i proizvođači i trgovci i prijevoznici manje zaraditi. Dakle, štete nećemo samo imati mi nego i svi oni koji su naslonjeni na to poslovanje”, zaključuje Brlošić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog