Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Trebaju li Đakovčani platiti skandalozno visoke račune za odvoz otpada?

  Potaknut novim cijenama odvoza otpada u Đakovu  obratio nam se naš sugrađanin Domagoj Zovak koji ističe da reagira kao građanin – porezni obveznik, te da nije član niti jedne političke stranke, niti je ikada prije bio.

  Njegovu reakciju objavljujemo u cijelosti.

  rije dva tjedna na adrese Đakovčana stigli su redovni računi (za svibanj) komunalnog poduzeća Univerzal d.o.o. za odvoz otpada. Uvid u nove račune izazvao je šok i nevjericu kod većine korisnika usluga ovoga gradskog komunalnog društva jer su im iznosi na računima bili od 50 do 120 posto veći od uobičajenih. Naime, do 1. svibnja 2022. Univerzal je uslugu sakupljanja komunalnog otpada za individualna (kuće) i zajednička kućanstva (stambene zgrade) naplaćivao od 62 do 72 kune mjesečno.

  Međutim, sredinom lipnja đakovačkim korisnicima usluge odvoza otpada (kategorija kućanstvo) stigli su mjesečni računi sa iznosima od 90 do 160 kn. Upravo to dramatično poskupljenje je i povod za nastanak ovoga teksta s obzirom na to da je i tročlana obitelj potpisnika ovih redaka dobila račun u visini od 158 kuna, umjesto dosadašnjih 72 kune. A to je 120 postotno povećanje cijene usluge, dok je kvaliteta iste te usluge ostala identična u odnosu na prethodno razdoblje. Riječ je o odvozu otpada nastalog u zajedničkom kućanstvu (stambena zgrada) u kojem stanari svoj miješani komunalni otpad odlažu u dva zajednička zelena spremnika (2 x 1.100 litara).

  O ovoj temi se nedavno javno očitovao i Zoran Vinković (HSU), bivši gradonačelnik Đakova te je tom prigodom oštro kritizirao spomenuto drastično poskupljenje ove komunalne usluge za Đakovčane. Iako je sadržaj kritike nedvojben i argumentiran, adresa s koje je kritika došla je problematična. Naime, bivši gradonačelnik ima veliko iskustvo u podizanju cijene odvoza otpada jer je 2014. za vrijeme njegovog gradonačelničkog mandata (2013.-2017.) cijena skočila 60 posto, sa 50 na 80 kuna (sa PDV-om). Smanjenjem PDV-a sa 25 posto na 13 posto u RH na odvoz otpada cijena se Đakovčanima spustila na 72 kune.

  Pravdajući za Glas Slavonije, to po nama potpuno nepotrebno, poskupljenje 2014. godine, tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković je kazao: „U tu novu cijenu uračunata je nova komunalna oprema, odnosno nabavka kompaktora, kamiona, plavih kanti i to nije samo odvoz, nego i deponiranje otpada. Iako je to nepopularna mjera, poskupljenje je nužno i realno ga je očekivati i to u skorije vrijeme, odnosno do 1. srpnja kako bi Univerzal, ali i grad normalno mogli funkcionirati. To nije ničiji hir, to je stvar ekonomske logike“.

  Usporedbe radi, 2014. je u Slavonskom Brodu cijena odvoza otpada bila 45 kuna (a takva je i danas) i bez povećanja cijene, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i svoga osnivača (Grad Slavonski Brod), slavonskobrodski Komunalac uspijevao je nabavljati gore spomenutu komunalnu opremu i pozitivno poslovati.

  Potrebno je smanjiti fiksnu cijenu kao i varijabilni trošak te ukinuti Posebnu naknadu

  Sredinom lipnja 2022., šok i nevjerica zbog ogromnih računa Univerzala vjerojatno je bila prisutna i kod deset gradskih vijećnika koji su 31. siječnja ove godine na Gradskom vijeću usvojili Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Đakova (Službeni glasnik Grada Đakova 2/2022). Tu je Odluku Grad Đakovo bio dužan donijeti sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom (donesen u srpnju 2021. godine), a koji bi trebao unaprijediti cijeli sustav gospodarenja otpadom u RH. Prema novom Zakonu, strukturu cijene javne usluge čini cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i cijena obvezne minimalne javne usluge.

  U navedenoj Odluci đakovačkog Gradskog vijeća, iz siječnja ove godine, moglo se naslutiti povećanje cijene sakupljanja komunalnog otpada jer u čl. 27. stoji: „Cijena obvezne minimalne javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo u obračunskom razdoblju iznosi 54,55 kuna bez PDV-a, odnosno 61,64 kune s PDV-om“. Dakle, riječ je o cijeni koju korisnik mora platiti bez obzira na proizvedenu količinu otpada.

  Također, u istoj Odluci nalazi se i sljedeća odredba (čl. 36.): „Posebna naknada za sanaciju odlagališta komunalnog otpada i nabavu opreme za gospodarenje otpadom na području Grada Đakova naplaćuje se korisniku javne usluge putem računa davatelja usluge, a obveza plaćanja prestaje u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno 31. srpnja 2023. godine“. U slučaju kućanstva autora ovoga teksta ta Posebna naknada iznosila je za svibanj 2022. 10,59 kuna.

  Ova Posebna naknada je potpuni promašaj i moguće u suprotnosti sa Zakonom jer se trošak sanacije deponije, koja je u vlasništvu Grada Đakova, prebacuje na teret građana, umjesto da se sredstva osiguraju preko Fonda za zaštitu okoliša ili iz gradskog proračuna, kao što se radilo do sada i kao što rade gradovi u okruženju. S nabavom opreme za gospodarenje otpadom je ista stvar jer se ta stavka treba financirati iz Obvezne minimalne javne usluge (61,64 kn), a da citiramo Zakon, taj iznos se osigurava „radi ekonomski održivog poslovanja te sigurnosti, redovitosti i kvalitete pružanja javne usluge, kako bi sustav sakupljanja komunalnog otpada mogao ispuniti svoju svrhu“.

  Kada se, na ovom jednom primjeru, zbroji Obvezna minimalna javna usluga odvoza otpada (61,64 kn) sa Namjenskom naknadom (10,59 kn) dolazimo do iznosa od 72,23 kune (sa PDV-om), a da nije proizvedena niti jedna litra otpada. A to je zapravo bio dosadašnji ukupni iznos računa Univerzala za odvoz otpada u jednom zajedničkom kućanstvu (zgradi) u Đakovu. Na ovih 72,23 kune treba nadodati 86,14 kuna (sa PDV-om) za pražnjenje volumena spremnika otpada pa se u konačnici dobije cijena odvoza od 158,38 kuna za jedan mjesec odvoza miješanog komunalnog otpada.

  Odgovor na pitanje postavljeno u naslovu

  S obzirom na ogromno povećanje cijene javne usluge odvoza otpada (50 do 120 posto) u gradu Đakovu, ali koje nije pratilo jednako povećanje kvalitete usluge, potražili smo mišljenje jednog uglednog odvjetnika, koji nije iz Đakova, što građani mogu napraviti u navedenoj situaciji. On savjetuje svima koji su dobili neopravdano visoke račune da upute prigovor na iznos računa gradskom poduzeću Univerzal d.o.o. sa zahtjevom da objasne kako su izračunali količinu potrošnje svakog proizvođača otpada u zajedničkom kućanstvu (recimo zgrada sa 20 stanova). Nadalje, odvjetnik savjetuje da se uputi prigovor i na činjenicu da davatelj usluge (Univerzal d.o.o.) nije sklopio Ugovor o korištenju javne usluge sa korisnikom niti je korisnik dostavio Univerzalu potpisanu Izjavu o načinu korištenja javne usluge.

  U slučaju odbijanja prigovora od strane Univerzala, korisnik treba sam odlučiti hoće li odbiti platiti račun i čekati ovrhu te potom u parnici dokazivati prethodno iznesene argumente i zapravo pobijati zakonitost Cjenika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada tvrtke Univerzal d.o.o. na koji je gradonačelnik Grada Đakova, Marin Mandarić (HDZ), 15. travnja 2022. dao suglasnost.

  Na koji je način Stjepan Ripić, direktor Univerzala d.o.o., sa svojim suradnicima, došao do iznosa od 99,00 kuna (bez PDV-a) za jediničnu cijenu pražnjenja volumena spremnika otpada za zajednička kućanstva u Đakovu kao i do svih ostalih stavki Cjenika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada nije nam poznato. Međutim, obzirom na odgovorne dužnosti koje obnašaju, direktor Ripić niti gradonačelnik Mandarić nisu bili u šoku i nevjerici zbog visokih računa građana za odvoz otpada.

  Dakako, svatko može pogriješiti, uključujući i gradonačelnika, gradske vijećnike ili direktora Univerzala, ali ako se utvrdi da je došlo do pogreške onda ju treba i ispraviti. Nakon ispravljanja pogreške možemo govoriti o jednom izoliranom slučaju i njegovom putu u zaborav. Ako se greška brzo ne ispravi onda govorimo o pojavi, a ne o „izoliranom slučaju“ te o potrebi za iskorjenjivanjem te pojave. Naravno, zakonskim sredstvima.

  Za kraj, isprika čitateljima zbog možda neuobičajeno dugačkog teksta ali ova tema nije jednostavna niti kratka, jer nije lagano promijeniti štetne odluke Gradskog vijeća ili gradskog trgovačkog društva.

  Zato mi se čini da bi bilo dobro govoriti i dalje o gospodarenju otpadom u Đakovu, pa tako i propitati opravdanost potrebe da Đakovčani pokrivaju „sve veće troškove poslovanja Univerzala“, što je svojedobno izjavio gradonačelnik Mandarić. Isto tako bi trebalo istražiti ima li Đakovo daleko najvišu cijenu odvoza otpada u Slavoniji, ali i osvrnuti se na povećavanje broja zaposlenih u Univerzalu. Naime, na kraju 2016. ta gradska komunalna tvrtka imala je 103 zaposlena, a na kraju 2020. njih 126. Trošak osoblja Univerzala bio je 2016. godine 8,47 milijuna kuna, a 2020. taj se trošak popeo na 11,93 milijuna kuna, ili 40 posto više u četiri godine.

  Hoće li se u Đakovu ponoviti 2014. godina, kada je „šaptom“ prošlo šezdesetpostotno povećanje cijene odvoza otpada, pa da 2022. građani dopuste novo dramatično poskupljenje, ovisiti će o prvenstveno o ovdašnjim poreznim obveznicima. Đakovčanima.

  Domagoj Zovak,

  porezni obveznik iz Đakova

  (Foto: D.  Zovak)

  1 komentar

  1. Pingback: “Cijena odvoza otpada u Đakovu je najviša u cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu” - Radio Đakovo

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog