Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dodijeljene potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije

  Nakon što je Skupština Osječko-baranjske županije usvojila Odluku o mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije u razdoblju 2021.-2023. godine, kojom su uređeni uvjeti, način te postupak odobravanja potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, danas (25. srpnja 2022. godine) su dodijeljeni ugovori za 13, od ukupno 62 korisnika, no poziv za dodjelu potpora otvoren je do utroška sredstava.

  – Ovim potporama želimo potaknuti poljoprivrednike na kontinuirana ulaganja i proizvodnju te stvaranje proizvoda dodane vrijednosti, osobito hrane koja je jedna od najvažnijih proizvođačkih djelatnosti. Važno je istaknuti da je Osječko-baranjska županija u razdoblju od 2017. godine isplatila više od 17 milijuna kuna potpora za više od 1300 korisnika, a podršku poljoprivrednicima pružamo i izgradnjom ukupno 16 sustava za navodnjavanje. Strateškim i usmjerenim aktivnostima poput ovih možemo postići veću konkurentnost svih naših proizvođača – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

  U ožujku ove godine Osječko-baranjska županija objavila je 13 javnih poziva iz novog programskog okvira, usklađenog s Uredbom Europske komisije o potporama male vrijednosti, i u poljoprivrednom i u nepoljoprivrednom sektoru.

  – Ovaj puta imali smo 62 prijave koje su pozitivno ocijenjene, a ukupan iznos potpora je 953.900,00 kuna. Najviše ih je za sektor stočarstva, ali i za prerađivačku proizvodnju. Vidljivo je da naši poljoprivrednici sve više svoju primarnu poljoprivrednu proizvodnju usmjeravaju prema preradi, odnosno stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću. Potrebno je naglasiti da se u našem programu, odnosno Odluci o potporama, intenzitet potpore povećava mladim poljoprivrednicima, a u određenim mjerama i onima koji su u sustavu ekološke poljoprivrede. Što se tiče stočarske poljoprivrede, potpore su prvenstveno usmjerene prema kupovini uzgojno valjanih goveda, potom za zadržavanje junica u vlastitoj proizvodnji, a imamo i novu potporu za klanje stoke u registriranim objektima – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling.

  Korisnik potpore je i Ivan Gašić iz OPG Ivan Gašić koji je dobio potporu za držanje valjano uzgojnog goveda. Komentirajući trenutno stanje u stočarskoj proizvodnji kaže da je prilično teško izdržati poskupljenja stočne hrane i energenata, zbog čega su i oni poskupili svoje proizvode.

  – Sirevi su poskupjeli pet kuna po kilogramu, a svježe mlijeko jednu kunu. Potpora Osječko-baranjske županije znači nam jako puno, posebno jer želimo proširivati proizvodnju – zaključio je Gašić.

  Foto i tekst: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog