Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Četiri tajna kupca na istoku Hrvatske provjeravat će dvojno iskazivanje cijena i zaokruživanje

    Ministasrtvo gospodarstva, u sklopu priprema za prelazak na euro, odabralo je šest udruga čiji će tajni kupci provjeravat kako se preračunavaju cijene roba i usluga tijekom obveznog dvojnog iskazivanja cijena.

    U istočnom dijelu Hrvatske za taj posao dabran je Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja, doznajemo od predsjednice Tanje Popović Filipović.

    Ministarstvo gospodarstva prekjučer je objavilo rezultate natječaja kojim će naši tajni kupci na području Slavonije obilaziti trgovine, prodajna mjesta, gledati vezano uz dvojno iskazivanje cijena poštuje li se, zaokružuju li se cijene i poštuje li se etički kodeks. To neće biti samo trgovački centri, mi ćemo obilaziti i mjesta gdje se pružaju usluge tipa frizerski saloni, restorani i slično. Mi ćemo ove pripremne radnje odrađivati u kolovozu, a obvezno iskazivanje dvojnih cijena počinje 5. rujna. Međutim, možemo vidjeti da je određeni dio trgovačkih lanaca već krenuo sa dvojnim iskazivanjem cijena što ne bih ocijenila toliko dobro jer vidim da su kupci malo i zbunjeni. Mislim da je to trebalo krenuti u svim trgovačkim lancima u isto vrijeme tako da se informira potrošače da je to krenulo, a što se tiče tajnih kupaca to će biti volonteri – članovi naše udruge i zasad ćemo ih zadržati tajnima i oni će na taj način bilježiti,  dostavljati nam izvještaje o određenim odabranim proizvodima i uslugama, poštuju li se propisi vezani uz uvođenje eura,  uz dvojno iskazivanje cijena i drugih novčanih vrijednosti”, pojašnjava predsjednica.

    Uočene nedostatke tajni će kupci dostavljati regulatorima, odnosno nadležnim inspekcijama, dodaje predsjednica biljskog Centra za edukaciju potrošača.

    Naš zadatak u ovom razdbolju će biti i informiranje potrošača putem otvorene telefonske linije o ovoj temi vezanoj uz dvojno iskazivanje cijena i o procesu uvođenja eura,  i u krajnjoj liniji da krenemo u to svi pripremljeni, ali računamo i na vas medije kako bi došle što točnije informacije do potrošača, da znaju reagirati kada na tržištu roba i isluga i sami naiđu na odrđeno kršenje njihovih prava”, kaže Tanja Popović Filipović navodeći da su u tri najistočnije hrvatske županije predviđena četiri tajna kupca.

    Mi smo se prijavili za području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, ali, naravno, minimalno ćemo obići deset prodajnih mjesta i pet mjesta koja pružaju robe i usluge na mjesečnoj razini. Znači, nasumično ćemo birati”, dodaje predsjednica Centra za edukaciju potrošača zaključujući da je izuzetno važno da kupci, odnosno potrošači u ovoj pripremnoj fazi uvođenja eura budu na pravi način informirani i educirani.

    To je apsolutno nužno jer čitajući jutros  portale vidim da su građani prilično zbunjeni vezano uz dvojno iskazivanje cijena s trgovačkim lancima koji su već krenuli i mislim da upravo informiranjem potrošača možemo dočekati što spremniji uvođenje eura”, kaže Tanja Popović Filipović najavljujući da će prvi tajni kupci krenuti na teren za dvadesetak dana.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog