Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “U Hrvatskoj otkupna cijena pšenice najjeftinija u Europi, kao u ratnoj Ukrajini”

  Na internetskim stranicama tvrtke Žito istaknuta je otkupna cijena pšenice od 2,00 do 2,20 kune za kilogram, što ovisi o tome o kojoj je klasi riječ.

  Poljoprivrednici su nezadovoljni jer su očekivali višu cijenu zbog enormnog poskupljenja sirovina, odnosno goriva i mineralnih gnojiva, ističe Matija Brlošić.

  Cijene koje su jučer objavljene za pšenicu roda 2022. sa strane proizvođača su apsolutne neprihvatljive. One neće pokriti troškove koje smo imali u proizvodnji pšenice, očekivali smo bolje cijene gledajući tržišta u okruženju. Ponovno naši otkupljivači idu s najnižim cijenama, ja bih mogao reći čak i u svijetu. Gledajući trenutno burze, najniža cijena pšenice je u Ukrajini, jednaka kao i u Hrvatskoj. Nažalost, u Ukrajini je rat i doći po pšenicu je pitanje da li će se izvući živa glava, a ipak smo mi ovdje u mirnom dijelu Europe i ja ne znam zbog čega je Hrvatska po pitanju otkupa pšenice uvijek najjeftinija u Europi, a po ovim cijenama na današnji dan i u svijetu”, objašnjava Brlošić ističući da sve što je ispod dvije i pol kune ne pokriva troškove poljoprivrednika.

  Naši su troškovi do 1.800 eura po hektaru i kada se to uzme u obzir, sve što je ispod dvije i pol kune nije dobro za poljoprivredne proizvođače”, kaže Brlošić dodajući da je sinoćnja kiša samo nakratko prekinula žetvu, možda za dan dva. Tamo gdje je sinoć bilo manje kiše kombajni će zbog visokih temepratura koje se nastavljaju već danas tijekom poslijepodneva u nastavak žetve.

  Kvaliteta pšenice je za sada relativno dobra, igre s proteinima! Oni se kreću od 10 do čak 16, iako je malo pšenice s visokim proteinima, hektolitri su vrlo dobri kvalitetni, ali, evo, opet će ići igra, dobar hektolitar niski protein i onda ćemo tako slagati cijenu za razliku prošle godine gdje je bio malo bolji protein, a hektolitar loš, onda je hektolitar bio u prednosti. Dakle, igre! Očito da bi ovaj Pravilnik trebalo mijenjati, doraditi jer ima niz nepravilnosti. Čak držimo da se otkupljivači i ne drže Pravilnika što ćemo prijaviti i Komisiji za tržno natjecanje jer smatramo da primjenom ovog Pravilnika dolazi do kršenja potrošačkih prava”, zaključuje Brlošić.

  Foto: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog