Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Gimnazijalci posjetom Španjolskoj završili projekt Back to the Roots-Back to the Future

  Učenici Gimnazije A. G. Matoša uspješno su završili projekt Back to the Roots-Back to the Future, posjetom Huelvi u Španjolskoj od 4.5 do 11.5.2022.

  Projekt je započeo još 2019. u Kavali, Grčka, gdje su profesori iz Španjolske,Grčke,Rumunjske,Turske i Italije dogovorili kako organizirati aktivnosti u različitim zemljama i kojim redoslijedom. Već sljedeća mobilnost u kojoj su sudjelovali i učenici održana je u Karamanu, Turska. Nažalost, epidemija Corone prekinula je aktivnosti na godinu dana. Kako se situacija sa epidemijom popravila, mobilnost je nastavljena i to kod nas u Đakovu. Zatim smo uspjeli održati i susrete u Dorohoju, Rumunjska, u Riesiju na Siciliji, te u Huelvi, Španjolska. Na svakoj od mobilnosti obrađivane su druge teme. Tako je tema u Turskoj bila materijalna i nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCA, gdje su partneri predstavili svoju baštinu koju smo i posjetili. Tema mobilnosti u Đakovu bila je Bećarci, Ljelje i predstave o poznatim događajima ili osobama, a u Rumunjskoj tema su bili tradicinalni plesovi i instrumenti. Još su dvije teme održane tijekom mobilnosti na Siciliji, tradicionalni običaji a u Španjolskoj tema je bila hrana.

  U projektu je ukupno sudjelovalo oko 100 učenika i 58 profesora. Učenika je bilo i više jer su mnogi bili domaćini.

  Sve aktivnosti su uspješno realizirane iako su partneri iz Italije sudjelovali online na mobilnostima u Hrvatskoj i Rumunjskoj, a Grci na mobilnosti u Hrvatskoj. Učenici i profesori imali su prigodu upoznati kulturnu baštinu partnera i predstaviti svoj kraj i svoju zemlju. Posjeti i učenje o mjestima izuzetne kulturne vrijednosti je obogatilo naše znanje, promijenilo mišljenje o drugim kulturama razvijajući osjećaj tolerancije i razumijevanja prema različitostima.

  Posjet Etni trajno će ostati u sjećanjima profesora i učenika kao jedno od mjesta koje inspirira, ali i podsjeća na moć prirode.

  “Puno je koristi u projektima kao ovaj i za učenike i za profesore. Osim što su proširili znanja, oslobodili su se predrasuda, postali tolerantniji prema drugim kulturama, a naučili su dijeliti Europske vrijednosti koristeći pri tome nove IT tehnologije i komunicirajući na engleskom jeziku,” ističu iz škole.

  Foto: Ilustracija

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog