Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Svakom građaninu zakonom je omogućen besplatan odvoz glomaznog otpada s kućne adrese jednom godišnje”

  „Tko je kada, kako i zašto odlučio ignorirati zakonsku odredbu po kojoj je svakom građaninu korisniku javne usluge odvoza smeća omogućen odvoz glomaznog otpada s kućne adrese jednom godišnje, bez naknade i po pozivu u najkraćem mogućem roku?” pitanje je koje je s konferencije za novinare gradskim čelnicima i upravi Univerzala uputila gradska vijećnica Ivana Francem.

  „Čak je malo i smiješno da ja uopće danas moram nekome i dokazivati da ta usluga postoji kao takva jer je to kao da dokazujemo da postoji odvoz papira ili plastike, u istom je rangu samo što se odvozi jednom godišnje iz svaki grad u Republici Hrvatskoj, svako komunalno poduzeće, tu uslugu već vrši. Ako odete na bilo koju internet stranicu, bilo kojega komunalnog poduzeća u RH, imat ćete jasne upute na koji način pozvati komunalno poduzeće koje će vam tu uslugu izvršiti u najkraćem mogućem roku, naravno bez naknade jer ste ju već platili. Svakako očekujem da će se netko od nadležnih na ovo moje izlaganje obratiti priopćenjem, ali bi ih podsjetila da ne mogu reći da ne znaju o čemu pričam, o čemu se radi i da nisu upućeni u cijelu problematiku. Pozivam sve da pogledaju sjednicu Gradskog vijeća iz veljače 2018. godine na kojoj su i gradonačelnik i njegov zamjenik Galić izjavili kako je najveći novitet tadašnjim novim zakonom predviđen kako će svako kućanstvo moći pozvati tvrtku Univerzal i dobiti odvoz glomaznog otpada bez naknade jednom godišnje, kako je u zakonu uostalom i naznačeno”, pojasnila je vijećnica Ivana Francem.

  Univerzal nezakonito naplaćuje tu uslugu 642 kune i to je prevara potrošača, tvrdi.

  „Ja sam iskoristila svoje pravo kao vijećnica i svoju jedinu mogućnost pa sam na zadnjoj sjednici Vijeća uputila nadležnima upravo to pitanje – da li oni namjeravaju iduće 4 godine također naplaćivati 642 kune za odvoz glomaznog otpada, kada je zakonom drugačije naznačeno i regulirano. Ne da nisam dobila odgovor već je moje pitanje, mogu reći, čak i ismijano u neku ruku, to je vidljivo na zapisima sa sjednice, a nakon toga obratila sam se tvrtki Univerzal koja se ponovno pozvala na odluku Vijeća i također sam dobila negativan odgovor da cijela stvar može biti besplatna, kako je u zakonu naznačeno. Nakon toga, nije mi preostalo ništa drugo već mišljenje zatražiti od nadlenžolg ministarstva i vrlo brzo sam dobila odgovor da je davatelj usluge, dakle Univerzal, dužan izvršavati tu uslugu upravo na način o kojem sada govorimo”, konstatirala je vijećnica Francem.

  Cijeli problem upućen je i na upravni nadzor, a uključen je i Državni inspektorat, ističe gradska vijećnica Ivana Francem.

  “Kap koja je prelila čašu i koja me nagnala da izađem ovdje danas, da je krajnje vrijeme, stvarno sam se nadala da do toga neće doći i da će tvrtka Univerzal, pošto sad već znaju o čemu se radi da će morati početi napokon nam davati uslugu koju zaslužujemo koju smo i platili. Njihov istup ovog tjedna je kad su 4. travnja na svojoj stranici umetnuli samo bez ikakve pompe, a to inače ne rade, jer svi takvi potezi su dobro popraćeni s njihove strane, umetnut je plan odvoza glomaznog otpada, na način da su napravili plan odvoza po mjesnim odborima u terminima koje su oni odredili na neki svoj način. Svaki mjesec će jedan mjesni odbor dobiti svoj odvoz glomaznog otpada. To smatram bahatim i bezobraznim potezom te i dalje nije u skladu s onim što nalaže zakon. Uopće mi nije jasno kako im je palo napamet da na taj način pokušaju riješiti ili doskočiti problemu koji stvaraju zadnjih pet godina”, dodaje nezavisna gradska vijećnica.

  Tim postupkom pokazali su da i dalje ne namjeravaju poštivati zakon, tvrdi vijećnica Francem uz konstataciju da niti jedna odluka jedinice lokalne samouprave, kao niti bilo koje gradske tvrtke ne može biti iznad zakona i Ustava. Upozorava i na drakonske kazne koje bi mogle opet pasti na teret građana.

  „Još jedna stvar koje ću se dotaknuti ovaj put iako nije predmet cijele ove priče, a to su smeđe kante koje smo dobili ovih dana, one se i dalje dijele. Četiri godine su pripremane mjere i svi smo znali da će te kante doći do kućanstava, ponavljam radi se o četiri godine. Sada kad su podijeljene uz njih je došla opaska da još uvijek neće biti skupljan otpad koji se odlaže u njih iz razloga što Univerzal nije osigurao uvjete za prikupljanje bio otpada. Ja se pitam gdje je ta kompostana i što ste vi radili zadnje četiri godine ako niste bili sposobni da napravite navedenu kompostanu? Očito je da se četiri godine niste bavili niti glomaznim otpadom niti stvaranjem kompostane. Što je bio predmet vašeg rada i vašeg djelovanja posljednje četiri godine? Zaboravila sam napomenuti da ovo neodvoženje glomaznog otpada dovodi do stvaranja raznih divljih deponija u okolici grada, a samo napomenimo da je grad Đakovo ove godine u gradskom proračunu izdvojio 500 tisuća kuna za saniranje istih. Tko onda dovodi do stvaranja svih tih divljih deponija ako ne oni sami koji nas zatrpavaju sa glomaznim otpadom kojeg ne odvoze prema zakonu kako je i propisano”, zaključuje gradska vijećnica Ivana Francem.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog