Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na Misi posvete ulja 130 svećenika: “Svećeničko služenje nije i ne sliči nekom svjetovnom “job-u”

  Danas, na Veliki četvrtak, na Misi posvete ulja, koju je u katedrali predvodio nadbiskup Đuro Hranić, okupilo se 130 svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su obnovili svoja svećenička obećanja.

  Draga braćo i sestre, missa chrismatis je uvijek tako lijepo i posebno slavlje; snažno, svečano i bremenito okupljanje čitavoga prezbiterija naše Nadbiskupije, i to na Dan ustanove svećeništva i euharistije, na Veliki četvrtak, u majci svih crkava naše Nadbiskupije, u prvostolnici sv. Petra, apostola u Đakovu! Sve Vas draga braćo članovi prezbiterija naše Nadbiskupije, dijecezanski svećenici, redovnici i članovi družbi apostolskoga života, od srca pozdravljam okupljene na ovom euharistijskom slavlju posvete ulja”, kazao je na početku misr nadbiskup Hranić.

  Obredi posvete ulja (bolesničkog, katekumenskog i krizmenog) tijekom ove sv. mise, koja ćemo koristiti diljem biskupije za pomazivanje bolesnika, kod krštenja, krizmi i svećeničkog ređenja te pri posveti oltara i crkava, na simboličan način označavaju puninu Kristova svećeništva i crkveno zajedništvo koje nas sve povezuje te nas čini živim otajstvenim tijelom Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga”, naglasio je nadbiskup prisjetivši se s posebnim pijetetom desetorice preminulih svećenika od prošlog Velikog četvrtka.

  Tijekom misnog slavlja 50 godina svećeništva proslavili su:velečasni Franjo Bodonji, župnik u Ladimirevcima, velečasni Marko Bubalo, svećenik u miru, velečasni Stjepan Buček, svećenik u miru te velečasni Slavko Vranjković, župnik u Nuštru.

  Srebrni jubilej obilježavaju: maestro Ivan Andrić, regens chori katedrale i profesor na KBF-u, velečasni Zoran Ćosić, župnik u Bizovcu, velečasni Dinko Kalmar, dušobrižnik Hrvatske katoličke misije u Ottawi u Kanadi, velečasni Tomislav Kovačić, duhovnik u Domu za starije u Osijeku te velečasni Ivan Lenić, župnik Župe Svih svetih u Đakovu, a nadbiskup Hranić, čestitajući jubilarcima, spomenuo je i monsinjora Fabijana Svalinu, koji je imenovan biskupom koadjutorom Srijemske biskupije i docenta dr. Ivicu Čatića, također sada svećenika Srijemske biskupije.

  Svećeničko služenje nije i ne sliči nekom svjetovnom “job-u” (poslu)  nego je to udioništvo u djelu spasenja do smrti poslušnoga sina Božjega i na sliku njegove potpune darovanosti iz ljubavi na križu”, kazao je u svojoj homiliji nadbiskup Hranić.

  Naše je svećeničko služenje blagovijest siromasima i oslobođenje sužnjima u onoj mjeri u kojoj svojim župljanima velikodušno poput Isusa peremo noge i u kojoj im darujemo svoj život, snagu, ljubav, strpljenje i praštanje. Duhom Isusove evanđeoske blagovijesti zračimo ukoliko težimo njegovom prijelazu kroz smrt u život i njegovom Uskrsu. Zahvalni za dar poziva, obnovimo sada, draga braćo, naše vjerničko i svećeničko predanje, poniznost i ljubav i molimo Gospodina da nam pomogne biti odgovorni i vjerni pastiri stada po njegovu srcu i na njegovu sliku.”, poručio je okupljenim svećenicima nadbiskup Đuro Hranić.

  Večeras u 18:30 Misu večere Gospodnje u katedrali, kojom počinje Vazmeno trodnevlje, predvodit će također nadbiskup Đuro Hranić.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog