Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • SSMH želi osnažiti 30 mladih za pokretanje vlastitog posla

  Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) poziva mlade od 18 do 30 godina iz Osječko-baranjske županije na sudjelovanje u projektu „Budi aktivan i kreativan“. Projektom želimo educirati i osnažiti 30 mladih za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog posla, omogućiti im da otkriju svoje talente i interese, ukazati im na izvore financiranja iz EU sredstava, koji mogu pomoći mladim poduzetnicima, te ih povezati s poduzetnicima i donositeljima odluka iz njihove lokalne sredine.

  “Glavni problem, koji ovim projektom želimo riješiti, je manjak prilika za stjecanje i usavršavanje poduzetničkih vještina kod mladih, koje nedostaju u formalnom obrazovanju. Naime, nezaposlenost mladih velik je problem u Hrvatskoj, a posebno na području Slavonije. SSMH je uvidio da mladima nedostaju poduzetničke vještine te znanje vezano uz poduzetništvo i mogućnosti samozapošljavanja. Nažalost, obrazovne institucije u Hrvatskoj ne nude programe koji obrazuju mlade za bavljenje poduzetništvom,” ističe se u priopćenju Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

  Prema istraživanju koje je provela zaklada Friedrich Ebert, kvalitetom obrazovanja zadovoljno je 41 %, nezadovoljno 22 % ispitanika, a donekle zadovoljno ih je 37 %. Na ljestvici od 1 do 5, prosječna ocjena obrazovanja u Hrvatskoj iznosi 3,2. Ako dodamo da je potporu za samozapošljavanje kroz 2019. koristilo 8723 osoba, a nezaposlenost mladih je gotovo šest puta veća, jasno je da prostora za napredak itekako ima. Još lošije brojke ostvarile su se u 2020. u kojoj je samo 3778 osoba koristilo ovu mjeru. Razlog tome bio je razvoj nepovoljne epidemiološke slike uzrokovane koronavirusom zbog čega je mjera privremeno bila obustavljena.

  Sudionike očekuje četverodnevna konferencija „Budi aktivan i kreativan“, koja će se održati od 2. do 5. svibnja 2022. u Osijeku. Mlade očekuje niz radionica, interaktivnih diskusija, razmjena iskustava, grupnoga rada i predavanja kroz koja će surađivati s lokalnim donositeljima odluka i uspješnim osječkim poduzetnicima. Sudjelovanje na projektu je besplatno – organizatori snose troškove smještaja/putnih troškova i hrane. Mladi se mogu prijaviti do 10. travnja.

  Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 10.440,00 eura.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog