Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 150 godina DVD-a Đakovo: Od požarnih i tehničkih intervencija u prometu do uklanjanja gnijezda vrana

  Proteklih dana učestale su intervencije vatrogasaca zbog požara na otvorenom prostoru, a samo u protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je šest takvih intervencija.

  Zbog požara suhe trave i niskog raslinja intervenirali su vatrogasci Đakova, Strizivojne, Našica, Petrijevaca, Valpova i Osijeka.

  Do požara na otovrenom najčešće dolazi zbog nepažnje pri spaljivanju biljnog otpada, upozorava Ivan Klemen, zapovjednik đakovačkog DVD-a.

  Dolaskom ljepšeg vremena započinju i poljoprivredni radovi na otvorenom, čišćenje voćnjaka, uređenje nasada, vrtova, i već je uobičajena praksa da je u ovom razdoblju povećan broj požara na otvorenom prostoru pa koristim i ovu priliku da apeliram na sve one koji će raditi te poljoprivredne radove u ovom periodu da vode računa kod spaljivanja biljnog otpada da naprave nekakvu sigurnosnu zaštitu od širenja požara, da ne pale uz drugo raslinje, da ne pale uz kuću jer raslinje je još uvijek suho i vrlo brzo se taj požar širi. Imali smo jučer požar u Đakovu gdje je je vatra došla do same kuće iako je počeo na dnu vrta tako da treba voditi računa o tome, odnosno treba imati sredstva za gašenje u blizini, lopatu ili pomoćna sredstva kojima će se, ako ništa drugo, usporiti taj požar, a ako do požara već i dođe, onda treba zvati vatrogasce jer se ne treba junačiti da si ne bi napravili puno veću štetu time što nećete obuzdati požar i on će vam pobjeći”, upozorava Klemen.

  Iako je ova godina počela mirno, povećan je broj tehničkih intervencija u prometu, upozorava zapovjednik đakovačkog DVD-a.

  Ova godina je počela relativno mirno, nažalost povećan je broj tehničkih intervencija u prometu, ali do sada nismo imali neka značajnija odstupanja od svake godine, ovaj dio godine sada kada je toplije počeli su požari na otvorenom prostoru, ali prerano je govoriti o nekim brojevima. Prošle godine smo imali smanjen broj takvih intervencija, ali, evo, zato ova počinje malo intenzivnije”, pojašnjava Klemen.

  Osim intervencija, članovi đakovačkog DVD-a redovito provode svoje uobičajne aktivnosti na osposobljavanju kako bi što spremnije dočekali izazove s kojima se susreću.

  Jučer smo imali vježbu, prošli tjedan vježbe, svakodnevno vatrogasci odrađuju svoja osposobljavanja, proljeće je idealno vrijeme za početak svih aktivnosti i na otvorenom prostoru . Trenutno u Đakovu imamo aktualan tečaj za nove vatrogasne časnike, završili smo s osposobljavanjem novih vatrogasaca, a svake nedjelje održavamo i redovne vatrogasne vježbe u središnjoj postrojbi DVD-a u Đakovu sa cijelom operativom, uvježbavanje za požarnu sezonu”, kaže zapovjednik.

  Ove godine đakovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo obilježit će i 150. obljetnicu djelovanja, najavljuje zapovjednik Klemen.

  Ove godine obilježavamo 150. obljetnicu postojanja i već 150 godina smo na usluzi u ovom gradu i to nas svrstava među pet najstarijih vatrogasnih društava u Hrvatskoj. Tu obljetnicu potrudit ćemo se obilježiti na dostojanstven način, središnji dio programa proslave će biti u rujnu, a kroz svibanj – Mjesec zaštite od požara, imat ćemo brojne aktivnosti koje će sve biti vezane za naš 150. rođendan, ali u manjem obujmu. Planiramo jednu izložbu u kući Reichsmann, izložbu naše povijesti, kroz koju ćemo pokušati tu dugu povijest predstaviti našim sugrađanima, planiramo se otvoriti kroz Dane otvorenih vrata prema svima, planiramo prikazati rad svih naših sekcija, te se predstavniti na adekvatan način svojim sugrađnima, da nismo samo tu kada im treba pomoć, nego smo svakodnevno tu s vama”, poručuje zapovjednik DVD-a.

  Tijekom te duge povijesti bilo je različitih intervencija, a među neobičnije spada i uklanjanje određenog broja gnijezda vrana sa stabala u Strossmayerovom parku prema odobrenju Ministarstva zaštite okoliša. Naime, brojni građani žale se na vrane koje zaposjedaju grane drveća točno iznad staze kojom prolazi najveći broj posjetitelja parka pa su tako izloženi ptičjem izmetu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog