Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Pandemija posebno teško pogađa osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji

  Pandemija posebno teško pogađa osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji”, ističe u priopćenju u povodu 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

  U RH je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 576 137 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji i dalje nailaze na prepreke u pristupu obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvu, kulturi i sportu, pristupačnom stanovanju, i nemaju osigurane neke od temeljnih socijalnih usluga koje bi im omogućile neovisan život u zajednici.

  Od navedenog broja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju njih 65 756 je bilo zaraženo s COVID-19, a nažalost 919 osoba je preminulo. Cijepljeno je 312 797 osoba s invaliditetom starijih od 18 godina (60% od ukupnog broja punoljetnih osoba s invaliditetom) te 2551 djece s teškoćama u razvoju ( 4,3% od ukupnog broja registrirane djece s teškoćama u razvoju zabilježenih u Registru osoba s invaliditetom), navodi se u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u kojem se ističe da negativna posljedice pandemije dovode do urušavanja dosegnute razine zaštite prava i gubljenja postignuća višegodišnjeg zalaganja za ravnopravnost i dostojanstvo osoba s invaliditetom.

  Posebno se upozorava na težak položaj osoba s invaliditetom smještenim u ustanovama koje su od samog početka pandemije suočene s diskriminatorno strogim propisivanjem i primjenjivanjem zaštitnih mjera, a pravobraniteljica upozorova da još uvijek nije donesen Nacionalni okvir za ranu intervenciju kako bi se stvorili preduvjeti osiguravanja rane podrške svakom djetetu s razvojnim rizikom neovisno o sredini u kojoj živi i spretnosti roditelja.

  Isto tako, Hrvatska još uvijek nema Zakon o asistenciji koji je temeljni preduvjet neovisnom životu u zajednici kao ni Zakon o inkluzivnom dodatku. Nije donesen ni Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027. godine iako je 2021. pri kraju, navodi se u priopćenju anke Slonjšak, pravobraniteljice za osob e s invliditetom uz poruku Ne dozvolimo da osobe s invaliditetom žive pored nas, već sa svima nama!”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog