Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • HNS: “Totalno promašeno planiranje proračuna”

  O proračunu je bilo riječi i na konferenciji za novinare predsjednice đakovačke podružnice HNS-a Ljiljane Pološki Jurjević koja je, govoreći o rebalansu proračuna za ovu godinu, kazala da je „poražavjauća činjenica da se ide u rebalans za 31 posto”.

  Znači, totalno promašeno planiranje proračuna, a ono što žalosti je što se za projekte koji su trebali biti realizirani oslonilo na izvore financiranja iz europskih fondova, kao i državnog i županijskog proračuna, a ta sredstva nisu pristigla i došlo je do nerealizacije, odnosno do rebalansa od čak 31 posto. Prije godinu dana stajali smo na ovome mjestu i upozoravali da je taj prorčaun nerealan, predizborni, prenapuhan i da se previše oslanja upravo na druge izvore financiranja. Na našu žalost, na žalost grada, na žalost svih građana upravo to se obistinilo”, konstatirala je predsjednica HNS-a dodajući da je i prorčaun za 2022. gotovo u potpunosti prepisan.

  I ponovo ćemo postaviti pitanje što će se desiti ukoliko ne dođe do realizacije svih projekata koji su navedeni. Veselimo se činjenici da krećemo u izgradnju dječjeg vrtića na Sjeveru, da ćemo krenuti sređivati kuću Reichsmann, to pitanje smo postavili na prošloj pressici kada smo govorili o kupovini nekretnina koje je Grad kupio pa nas zanima koji su rokovi realizacije tih projekata i to je ono ključno pitanje. Ponovo, ono što nije u proračunu je Mimoza, Mimoza i dalje ostaje problem i što se ponovo ništa ne dešava niti u ovome proračunu”, kaže Ljiljana Pološki Jurjević.

  Predsjednica đakovačke podružnice HNS-a zamjera također što je u proračunu od gotovo 169 milijuna kuna samo nešto više od dva milijuna predviđeno kao potpora gospodarstvu, što je, kako kaže, nedovoljno.

  Moramo na neki način pomoći i gospodarstvu i našim građanima, pa ponovo dajemo prijedlog ukidanje prireza. U ovakim trenucima još uvijek pandemije i goruće inflacije smatramo da bi ukidanje prireza apsolutno bila velika pomoć našikm građanima, a grad, gradski proračun ne bi osjetio taj gubitak u svojim prihodima na takav način, a u jednu ruku bi olakšali našim građanima činjenicu da nam je sve skuplja potrošačka košarica i da su nam najavljena nova poskupljenja”, naglasila je.

  Županijski vijećnik Ivica Mandić kazao je da rebalans od 31 posto, znači da 53 milijuna kuna neće biti realizirana.

  Postavit ću pitanje aktualnoj izvršnoj vlasti i predstavničkom tijelu koje je donijelo takav dokument da li se namjerno lagalo i namjerno obmanjivalo građane s iznosom od 167 milijuna, da li je možda bilo neznanje pa se to dogodilo – 53 milijuna minusa, ili je možda bila najobičnija lijenost i nezainteresiranost. Ovo namjerno govorim takvim jezikom jer imamo situaciju da je gradska, županijska i državna vlast – ista vlast i ne mogu vjerovati da gradonačelnik kao saborski zastupnik nije mogao dobiti točne informacije od nadležnih ministarstava gdje su trebala biti sredstva. Mene zanima koje će biti objašnjenje građanima jer građani zaslužuju dobiti informaciju zašto je taj proračun toliko manji”, naglasio je Mandić. Također je konstatirao da je neodgovorno reorganizaciju gradskih službi raditi u pola kalendarske godine, odnosno proračuna, a upozorio je i da umirovljenici nisu zaslužili u redvima čekati na korzu kako bi im netko dao „milost”. Ocijenio je također da su u novom proračunu sredstva za kulturne manifestacije određene „onako od oka” te da takav pristup kultura ne zaslužuje.

  1 komentar

  1. Pingback: HNS: “Totalno promašeno planiranje proračuna”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog