Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Veliki uspjeh: Matej Šapina nagrađen Medicinskim Oscarom

  Pedijatar Matej Šapina iz KBC-a Osijek, koji je dio života proveo u Đakovu, i pulmologinja Gordana Drpa iz KBC-a Zagreb dobitnici su ovogodišnjeg Medicinskog Oscara kojeg su osvojili na međunarodnom natječaju za najbolja istraživačka postignuća u medicini i farmaciji International Medis Awards 2021. – izvijestio je Radio Osijek.

  International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunske istraživače iz devet država srednje i jugoistočne Europe na devet medicinskih područja, a pobjednici ovogodišnjeg natječaja proglašeni su 25. studenoga 2021. u Ljubljani.

  Oni su nagrađeni među 230 istraživača koji su se ove godine prijavili na natječaj iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

  Matej Šapina iz KBC-a Osijek pobijedio je na području pedijatrije. Prvi je autor originalnog znanstvenog članka na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases.

  Natječaj je 2014. godine osnovalo slovensko farmaceutsko poduzeće Medis, glavni pokrovitelj natječaja. Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Međunarodni stručni žiri odabrao je 19 finalista, a među njima je devet pobjednika.

  Pobjednici su dobili unikatni kip Budućnost (The Future), umjetnički rad slovenskog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobivaju i novčanu nagradu.

  Dr. Šapina i dr. Drpa ovim su nagradama „podebljali“ broj ovih priznanja koja su do sada dobili hrvatski liječnici i farmaceuti koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Do sada je iz Hrvatske bilo prijavljeno 246 radova, od toga su njih 27 završila u finalu, a 14 ih je osvojilo nagradu.

  Matej Šapina – biografija

  Matej Šapina rođen je u Travniku (Bosna i Hercegovina), 10. kolovoza 1989. godine. Osnovnu školu pohađao je u Berlinu, Orahovici i Strizivojni, a opću gimnaziju u Đakovu. Na studij medicine Medicinskog fakulteta upisuje se 2008. godine, koji završava 2014. godine.

  Nakon završetka fakulteta i stjecanja licence za rad, zapošljava se kao liječnik opće medicine u Domu zdravlja Đakovo, a potom 2016. godine započinje specijalizaciju iz pedijatrije u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

  Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo, na Medicinskom fakultetu Osijek započinje 2015. godine. Kao asistent zaposlen je na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta i na Katedri za medicinsku statistiku i informatiku Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Sudjelovao je na projektu Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije: „Praćenje zdravstveno-ekoloških pokazatelja Parmske deklaracije u osnovnim školama“, a sudjelovao je u izradi brošure „Zdravstveno ekološki čimbenici u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj“.

  Tijekom poslijediplomskog studija objavljuje 8 znanstvenih radova i sudjeluje na više znanstvenih i stručnih skupova. Za temu iz istraživanja doktorske disertacije dobio je Dekanovu nagradu Medicinskog fakulteta Osijek 2018. godine.

  Doktorirao je 2019. godine iz područja pedijatrije na temi: “Dinamika Poincaréovih dijagrama u procjeni boli novorođenčadi”.

  Do sada je objavio tridesetak znanstvenih radova, aktivno je sudjelovao na brojnim domaćim, europskim i svjetskim kontresima, i sudjeluje na više znanstvenih projekata.
  Stručno se usavršavao se u zemlji, ali i u svijetu.

  Foto: Facebook

  Izvor: Radio Osijek, Doktorska disertacija Mateja Šapine

  1 komentar

  1. Pingback: Veliki uspjeh: Matej Šapina nagrađen Medicinskim Oscarom

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog