Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • 100 godina života bake Janje Šutalo

    Slavljem euharistije, a potom i slavljem za obiteljskom stolom, Janja Šutalo, župljanka veliškovačke župe Sv. Roka, proslavila je 6. studenoga 2021. svojih 100 godina života. Slavlje se održalo nekoliko dana prije 100. rođendana, koji će biti 24. studenoga, jer se toga dana oko bake Janje mogla okupiti njezina obitelj i rodbina iz Slavonije, Hercegovine, Slovenije i Australije, kako bi zajedno Bogu zahvalili za njezin život.

    Prigodom proslave 100. rođendana, u pratnji vlč. Vjekoslava Lulića, župnika u Veliškovcima, baku Janju posjetio je i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji joj je uputio prigodnu čestitku. Citirajući riječi Psalma 71. – Ni u starosti, kad posijedim, Bože, ne zapusti me, da kazujem mišicu tvoju naraštaju novom i svima budućima silu tvoju, i pravednost tvoju, Bože, koja seže do neba,“, nadbiskup je baki Janji čestitao stoljeće života u ime umirovljenog nadbiskupa Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije i u svoje ime.

    „Dolazim Vam zahvalan pred Bogom, koji Vas je blagoslovio darom dugog ovozemnog života. Zajedno s Vama zahvaljujemo mu za sva dobročinstva te za milost kojom Vas je snažio i krijepio tijekom minuloga stoljeća: kroz djetinjstvo; stradanja i izbjeglički život u mladosti, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata; u braku s Vašim mužem pok. Matom i s Vaših troje djece, te kroz udovištvo sve do danas. Zahvaljujemo mu što Vas je čuvao i vodio, od rodne Hercegovine, preko Srijema i Baranje, sve do Veliškovaca, gdje provodite svoje staračke godine života. Uvijek Bogu vjerna; redovita na nedjeljnim svetim misama, njegujući sakramentalni život, pobožna i uvijek s krunicom u ruci, radujući se svakom dolasku svećenika da Vas ispovjedi i pričesti barem o Božiću i o Uskrsu. Zajedno s Vama hvalim Gospodina koji nam daje da se s Vama veselimo o Vašem stotom rođendanu“, stoji u čestitki koju je nadbiskup uputio baki Janji. Istodobno je izrazio i svoje divljenje njezinoj vjeri u Krista, dobroti i životnoj mudrosti, te joj – uz obećanje svoje molitve – poželio da ju dobri Bog i nadalje čuva te da ju nebeska majka Blažena Djevica Marija i sveta Agneza, njezina nebeska zaštitnica, trajno prate svojim zagovorom i izmole joj obilan Božji blagoslov.

    Janja Šutalo rođena je 24. studenoga 1921. u Oberu, mjestu Župe Stolac u BiH od roditelja Tome Vujnovića i Luce rođ. Prkačin iz Glumine, kao jedno od osmero djece. Tijekom Drugoga svjetskog rata obitelj je pred četnicima i partizanima morala pobjeći u Metković, a potom u Hrvatsku Dubicu. Nakon rata obitelj je zajedno s ostalim protjeranim Hrvatima pošla prema Austriji. Međutim, zaustavljeni su u Sloveniji gdje su ih partizani razdvojili; muškarce su odveli u logor, a žene i djecu poslali kući. Nakon mjesec dana pješačenja vratili su se u Ober, a kući se nakon nekog vremena vratio i Janjin otac. Nažalost, partizani su ga optužili da je neprijatelj naroda. Na tada 25-godišnju Janju pale su optužbe da pomaže ocu i drugim „škriparima“, zbog čega je pobjegla kod ujaka u Golubince. Ondje je saznala da su partizani pronašli njezina oca i ubili ga. U Golubincima je upoznala supruga Matu, kojega je znala „iz viđenja“ još iz Hercegovine. Vjenčali su se 1948. u Baranjskom Petrovu Selu, gdje im se rodilo troje djece: Filip, koji je umro odmah poslije rođenja te Tomislav i Jozo. Preselili su u Novo Nevesinje, a potom u Veliškovce. Suprug joj je umro 1983., a Janja je ostala sa sinom Jozom i snahom Ljubom. Baka Janja ima troje unučadi te troje praunučadi.

    Tekst i foto: A. Banović/djos.hr

    1 komentar

    1. Pingback: 100 godina života bake Janje Šutalo

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog