Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Jednoj popisivačici rečeno je da zrači negativnom energijom i da zato ne želi s njom surađivati”

  Još su tri dana preostala za provedbu druge faze Popisa stanovništva 2021.

  Damir Plesac, glavni koordinator Popisa 2021. za Republiku Hrvatsku, za naš je radio ocijenio dosadašnji tijek tog odgovornog i osjetljivog posla na području Osječko-baranjske županije.

  „Moram pohvaliti naše građane ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, posebno i na području grada Đakova, Osijeka, Našica i drugih gradova, i čak bi rekao da je Osječko-baranjska županija i najbolja županija što se tiče same provedbe popisa i obuhvata popisnih jedinica, što znači da je pri kraju, a popis traje službeno do 17. listopada. Međutim, odlukom naše glavne ravnateljice popis se može produžiti do 29. listopada, za što postoji vjerojatnost da će se to i produžiti do tog datuma. Imamo dovoljno vremena da obuhvatimo apsolutno sve popisne jedinice na cijelom području RH”, izjavio je Plesac.

  Kaže da je više od 500 popisivača, mahom mlađih ljudi, angažirno na popisu u Osječko-baranjskoj županiji i oni se svakodnevno susreću s različitim situacijama.

  „Znate da nas ima svakakvih, od onih koji su stvarno kooperativni, koji žele suradnju, ali ima i jedan manji dio građana koji jednostavno ne žele surađivati, imaju i ponašanje i karakter drugačiji i, naravno, da je teže s njima raditi. Tu, normalno da onda postoje neki problemi; neki ne žele surađivati, ne žele uopće davati podatke, neki ne žele otvoriti vrata iako popisivač čuje da se oni nalaze u stanu, neki daju možda samo ime i prezime OIB i više ne žele dalje surađivati. Imali smo jednu zanimljivu izjavu gdje je jednoj popisivačici rečeno da zrači negativnom energijom i da ne želi s njom surađivati. Znači, ima nas svakakvih i to se događa u svakom popisu stanovništva, od povijesti pa do danas, pa eto, to je i u današnjem popisu isto tako”, navodi glavni koordinator.

  Svaki popisivač za uspješno obavljen posao zaradit će između 5.000 i 6.000 kuna.

  „Zna se koliko će oni zaraditi, ovisno o učinku, a za svaki stan koji popišu dobit će 4 kune, za svako kućanstvo 4 kune, za svaku osobu koju popišu 8 kuna i za svaki kod koji upišu 8 kuna. Znači, ovisno o broju popisnih jedinica toliko će biti zarada, a ako govorimo o nekim srednjim vrijednostima, onda bih rekao negdje između pet i šest tisuća kuna”, kaže Plesac.

  Prvi preliminarni podaci o broju osoba, stanova i kućanstava, koji su kasnije podložni promjenama, bit će poznati 60 dana nakon kontrolnog popisa koji ide odmah nakon ovog popisa, kaže glavni koordinator uz ocjenu da će već tada biti moguće procijeniti je li u Slavoniji došlo do drastičnog pada broja stanovnika.

  „I prošli i pretprošli popis pokazali su da nije bilo naselja u kojem smo imali prirast stanovništva. Dakle, u 99 posto naselja gotovo je bio negativan saldo između popisa 2001. i 2011. godine. Kao optimist ja bih želio da je drugačije, međutim, realnost je takva kakva je. Bojim se da ćemo tako isto izgubiti jedan određeni broj stanovnika kako na području Đakova i Osječko-baranjske županije, tako i na području ostalih slavonskih županija, ali ne samo slavonskih nego, bojim se, i na području cijele Republike Hrvatske”, zaključuje glavni koordinator popisa stanovništva 2021.

  Foto: DZS

  1 komentar

  1. Pingback: “Jednoj popisivačici rečeno je da zrači negativnom energijom i da zato ne želi s njom surađivati”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog