Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Općini L. Varoš ove godine bez prvašića, cijela škola broji 42 učenika

  Negativni demografski trendovi, kada je riječ o broju učenika, najprisutniji su u zapadnoj Đakovštini, a najizraženiji su na području Općine Levanjska gdje ove godine u prvi razred Osnovne škole S. S. Kranjčević nije upisan niti jedan učenik, konstatirao je gostujući u današnjoj emisiji Izravno načelnik Slavko Tidlačka.

  Danas sam imao sastanak s ravnateljicom koja me je izvijestila da imaju 42 učenika i da prvi razred ove godine nemamo. Roditelji koji imaju djecu na granici upisne dobi nisu htjeli svoju djecu ranije slati jer vole da djeca sazriju za školu i da krenu u većem sastavu iduće godine kada očekujemo da će biti 8 učenika u prvom razredu. Što se tiče škole, ona radi i nadam se da ćemo još poboljšati uvjete školovanja naše djece kako bi osigurali o(p)stanak na ovim prostorima i kako bi se u dogledno vrijeme povećao broj učenika”, kaže načelnik Tidlačka ističući da gašenje škole ne smije biti opcija.

  Gašenje škole to je ono najzadnje što bi se trebalo dogoditi u jednom mjestu ili općini. To bi bila katastrofa za taj kraj jer to je odmah gašenje svega, života na tim prostorima. Škole trebaju ostati i treba djecu učiti kako se boriti i u ovim demografskim izazovima. Kada gledamo kod nas, imamo dosta neženja i na tom području kada bi se svi poženili i kada bi imali jedno dijete, mi bismo imali 40 djece više”, navodi načelnik Tidlačka.

  Situacija na području Općine Trnava nešto je povoljnija, tvrdi načelnica Irena Mikić Brezina.

  Ove godine imamo 107 učenika, 22 u prvom razredu od kojih je 11 iz Trnave, što se nije dogodilo zadnjih nekoliko godina. Ove godine imamo boom generaciju iz 2014. godine kada su isplaćene rodiljne naknade. Sljedeće godine očekujemo nešto manje učenika, ali ako i ostane isti broj ili ako se nešto malo smanji i ostane oko 100 učenika, to će onda biti dobro”, zaključuje načelnica pojašnjavajući da Općina poduzima niz mjera kako bi stimulirala mlade da ostanu i imaju više djece.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog