Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Iz jedne vrlo komplicirane trudnoće odličan medicinski tim uspio je izvući to da je naša Elena danas živa i s nama tu”

  O problematici prijevremeno rođene djece, odnosno o Palčićima, ne zna se dovoljno u Hrvatskoj, a sve je više takve djece, ističe naša sugrađanka Marija Rebić Gradištanac, majka Elene, najmanje rođene bebe koja je preživjela.

  Elena je rođena u 27. tjednu trudnoće u osjčekom KBC-u nakon jedne vrlo komplicirane trudnoće. Rođena je sa 414 grama, a bila je dugačka 24 cm. Zapravo, njezino rođenje je bilo vrlo planirano, organizirano, dobro pokriveno medicinskim timom i evo, iz te jedne vrlo komplicirane trudnoće odličan medicinski tim je uspio izvući to da je naša Elena danas živa i s nama tu”, prisjeća se Marija.

  Ističući važnost rane intervencije naglašava da se većina Palčića nakon izlaska iz bolnice uključuje u rehabilitacijske procese.

  Cijeli taj tijek je zapravo vrlo turbulentan i pun komplikacija, ali idemo mi stalno naprijed. Ono što je specifično svim Palčićima je da se većina po izlasku iz bolnice uključuje u nekakve rehabilitacijske postupke, vježbe fizioterapeuta pa smo se i mi uključili u tretmane u KBC-u, ali i puno, puno pretraga, kontrola svakodnevnih, kontrola težine, kontrola očiju, sluha.., i sve ono što prijevremeni porod može ostaviti nekakve posljedice…”, kaže Elenina majka koja je kao svršeni edukacijski rehabilitator predsjednica Udruge za ranu intervenciju Osječko-baranjske županije.

  Medicinska struka napreduje sve više pa su i šanse za preživljavanje prijevremeno rođene djece sve veće, a s tim u vezi važna je i madicinska oprema.

  Na Pedijatriji u Osijeku su dosta dobro upućeni u sve to, jedino što je ovdje kod nas u Slavoniji, kao i općenito ovih ruralnih područja, problem da nemamo dovoljno kapaciteta i kadra koji bi to sve odrađivali. U KBC-u Osijek na pedijatriji imamo dva fizioterapeuta koji rade taj posao, rade ga dobro, ali jednostavno nije ih dovoljno. Razlika između Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske je i dalje velika. U osječkoj bolnici se maksimalno trude i koliko kod je važan liječnički tim u tim trenucima je važna i dobra oprema, znači inkubatori koji mogu nadomjestiti boravak djeteta u maternici. Inkubatori su izuzetno bitni, ne samo za preživljavanje, nego i za postrehabilitacijski tretman i za život djeteta kasnije jer određena medicinska oprema može ublažiti posljedice prijevremenog rođenja kao naprimjer retinopatiju nedonoščadi i različite druge probleme s kojima se susreću”, pojašnjava naša sugrađanka Marija Rebić Gradištanac.

  Opširnije o ovoj problematici poslušajte u prvoj novosezonskoj emisiji Nevenovci sutra, u srijedu, u 13:30.

  Foto: Ustupljene fotografije

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog