Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Podizanjem Zelene zastave obilježen Dan škole OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna

  14. 6. 2021. godine, u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, Strizivojna obilježen je Dan škole. Ovom svečanošću obilježili smo poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi jedan od najvažnijih dana naše institucije. U 10 sati okupili smo se ispred škole s ciljem podizanja Zelene zastave i obilježavanja Zlatnog statusa naše Ekoškole. Nekoliko riječi o samom ulasku u program međunarodnih Ekoškola rekli su koordinatorice, Ivanka Ratković Itana Tomšić i Ivana Soldo Klanac. Na kraju o značaju ekosvijesti za čovječanstvo govorio je ravnatelj Andro Mršić

  Podizanje Zelene zastave

        Dan naše škole ove školske godine obilježen je podizanjem Zelene zastave. Zelena zastava simbol je pripadanja međunarodnim Ekoškolama čiji programa u Republici Hrvatskoj provodi Udruga Lijepa Naša. U lipnju 2009. godine pokrenut je postupak ulaska naše škole u program međunarodnih Ekoškola i 30. 4. 2010. godine to smo i ostvarili. Postali smo aktivni sudionik u zaštiti prirode i okoliša. Ekoškole potiču učenike na rješavanje ekoloških problema na razini na kojoj mogu vidjeti stvarne i opipljive rezultate, razvijaju osjećaj odgovornosti i njeguju stavove i promišljanja  ka održivosti.

         OŠ „I.B.Mažuranić“, Strizivojna je Ekoškola 10. generacije i u lipnju 2020. godine primili smo Zlatni certifikat kao priznanje za deset godina kontinuiranog provođenja programa Ekoškole. To je program koji se provodi kroz sedam koraka, uključujući projekte u koje smo uključeni kao što su Dani kruha, Eko-paket, Mi jedemo odgovorno, Veliki lov na biljke i naši samostalni projekti. Jedan od naših samostalnih projekata je i arboretum u područnoj školi u Soljaku koji obuhvaća sadnju voćaka i drugog bilja. To je višegodišnji projekt koji je započeo 2016. godine, a ove godine u sklopu toga uključili smo se u kampanju „Zasadi drvo, ne budi panj“ . Prijavom u projekt dobili smo nekoliko novih sadnica kojima smo obogatili arboretum. Svrha ovog projekta je aktiviranje učenika u poboljšanju i unaprijeđenju okoliša škole te kroz određeni period upotreba dospjelog voća izradom ekosokova i đemova i općenito konzumacije zdravih ekoplodova. Ove školske godine obilježili smo i Dan Ekoškole pod nazivom „Da nam ne treba plastika, nije znanstvena fantastika“. Tom temom smo osvijestili učenike o štetnosti uporabe plastičnih vrećica i plastične ambalaže za okoliš te njihovom nemogućnosti recikliranja na prirodan način. Pomoću mobilne aplikacije PlantNet izradili smo herbarije i  determinirali biljke u okolišu škole. Obilježili smo veliki broj ekoloških datuma Dan planete Zemlje, Dan voda, Dan biološke raznolikosti itd.

         Ekoškole od samoga početka stavljaju veliki naglasak na uključivanje lokalne zajednice. Na taj se način lekcije koje učenici nauče u školi prenose u lokalnu zajednicu u kojoj vode do održivijih, ekološki odgovornijih obrazaca ponašanja. Međunarodne Ekoškole su smislen put ka unaprjeđenju okoliša i pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva. Slijedeći status za koji ćemo se kandidirati je Dijamantni status koji će također biti dokaz naše sveobuhvatne brige o zaštiti prirode i okoliša. Škola će i nadalje ostvarivati aktivnosti kroz projekte koji omogućavaju život čovjeka usklađen s prirodom.

     –  Ivana Soldo Klanac

   

  1 komentar

  1. Pingback: Podizanjem Zelene zastave obilježen Dan škole OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog