Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić krstio osmo dijete obitelji Jurilj i drugo dijete obitelji Petrović

  Predvodeći u nedjelju 20. lipnja svečano misno slavlje u Župi sv. Ivana Krstitelja u Podcrkavlju kod Slavonskog Broda, nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić krstio je malog Martina, osmo dijete u obitelji Marija i Martine Jurilj iz sela Grabarje te malu Saru, drugo dijete u obitelji Tomislava i Blaženke Petrović iz sela Zdenci.

  Aktualizirajući misna čitanje te nedjelje, nadbiskup Hranić u prigodnoj je homiliji naglasio kako se prije više od godinu dana, kada je koronavirus izmijenio naše navike, zaustavio gospodarstvo, nametnuo nova pravila ponašanja, čitavo čovječanstvo pa i sama Crkva našla u sličnoj situaciji poput Isusovih učenika na lađi u olujnom moru. Ustvrdio je kako smo tada shvatili da ne možemo ići dalje svatko za sebe, već samo zajedno.

  Posvjestivši kako nas Bog ljubi bezuvjetno, no mi se od njega  udaljujemo vođeni pohlepom za profitom, te dopuštamo da nas obuzmu stvari ovoga svijeta, nadbiskup je upozorio: „Ne marimo za Božju riječ i njegove pozive. Nismo se probudili pred svjetskim ratovima i nepravdama. Ne slušamo krik siromaha i našega teško bolesnog planeta. Nastavljamo svoj hod dalje misleći da ćemo uvijek ostati zdravi u jednom bolesnom svijetu. A Boga se sjetimo onda kad se nađemo u nerješivim poteškoćama, kad se nađemo u moru kojim bjesne valovi. Tada i mi zavapimo Gospodinu – probudi se.“

  Nadalje je pojasnio kako nas misna čitanja te nedjelje pozivaju da promišljamo što nam je u životu važno, trajno i neprolazno, potiču nas da ponovo izaberemo Isusa i ono što je važno, da odvojimo potrebno od nepotrebnoga te se oslonimo na Gospodina. Svjestan kako su danas i kršćanski brakovi u krizi, u rastavi, upozorio je da rješenje nije u rastavi, nego u njegovanju bračne veze, u spremnosti bračnih drugova praštati jedni drugome, mijenjati sebe. „Kršćanin svog bračnog druga ljubi kao sebe samoga, trudi se da njegov brak bude predokus raja, a ne pakla, otvoren je životu. U kršćanskom braku gdje ima vjere u Boga i povjerenja bračnih drugova jedno u drugo stvara se ozračje za otvorenost daru života. Samo vjera u Boga hrabri bračne drugove, daje snagu plivati protiv struje, protiv mentaliteta ovoga svijeta te biti potpuno Isusov, njemu se potpuno darivani, živjeti s potpunim povjerenjem u njega u ovome svijetu“, poručio je nadbiskup.

  Zahvalio je i čestitao na kraju roditeljima krštenika, a posebno obitelji Marija i Martine Jurilj na njihovom osmom djetetu, stavivši ih za primjer kršćanskim brakovima. Svečano misno slavlje s obredom krštenja uz nadbiskupa su suslavili domaći župnik Andrzej Tylicki, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Domagoj Lacković i Mario Lešić, župnik u Ruščici, koji je bio i kršteni kum maloga Martina. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.

  Tekst i foto: B. Lukačević/djos.hr

  1 komentar

  1. Pingback: Nadbiskup Hranić krstio osmo dijete obitelji Jurilj i drugo dijete obitelji Petrović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog