Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Vrijeme snova” – nova knjiga Mirka Ćurića

  Ove godine, u lipnju, navršava se 25 godina od objavljivanja prvog romana Mirka Ćurića Povratak u doba jazza (1996.), pa nova njegova knjiga Vrijeme snova ima i obljetnički karakter. Ćurić se u književnosti javio 1983., u pjesničkom zborniku Mladice (Osijek, 1983.)., a od 1996. objavio je dvadeset samostalnih knjiga pjesama, priča, romana, eseja, kritika i znanstvenih studija, pet likovnih monografija te dvadeset i dvije slikovnice. Priredio je i uredio više desetaka knjiga. Sudjelovao je na više desetaka stručnih i stručno-znanstvenih skupova i radove objavljivao u hrvatskim i stranim zbornicima i časopisima.  Šesnaest dramskih igara izvedeno mu je programu otvaranja Đakovačkih vezova. Tekstovi su mu prevedeni na mađarski, engleski, poljski, njemački, bugarski i makedonski jezik. Za svoj rad dobio je pet nagrada. Predsjednik je Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika te član Slavenske akademije za književnost i umjetnost sa sjedištem u Varni.  

  Zbirka Vrijeme snova, nastavak je autorovog prethodnog bavljenja referencijalnim likovima vezanim uz autora ili  uz njegov rodni grad Đakovo u zbirkama Braća u poniženju (2012.), Kolbova lista (2015,) i Smrt Pétera Esterházya (2016.).

  Rukopis knjige Vrijeme snova dobio je potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture Republike Hrvatske u 2020. Predgovor ukoričenom rukopisu napisala je Ljerka Car Matutinović, koja ističe njenu „poetiku sugestivnih vizura i nespokojnih, sudbonosnih vokacija“. Pogovor zbirci napisala je dr. Vlasta Markasović koja uočava asocijativnost naslova zbirke: „Vrijeme snova je polisemantičan naslov, već i stoga što se može shvatiti alegorijski kao nedohvatnost i neostvarenost ideala i nagnuća, ali i kao poniranje u oniričku prirodu bitka, u snovitost, koja se suprotstavlja logici, u snovitost koja se zbiva u irealnom vremenu, u fantazmagoričnoj logici snova.“

   

   

  1 komentar

  1. Pingback: “Vrijeme snova” – nova knjiga Mirka Ćurića

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog