Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ptičja gripa u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u srijedu 3. ožujka 2021. godine potvrđena ptičja gripa, odnosno Influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut (Podgrađe) u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Utvrđivanje patogenosti virusa je u tijeku.

  Pričja gripa zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća. Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

  U priopćenju se podsjeća da su u Republici Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje pričje gripe, a mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica.

  Foto: Ilustracija

  1 komentar

  1. Pingback: Ptičja gripa u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog