Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 30. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

  Na Uskrs 31. ožujka 1991. u sukobu na Plitvicama pala je prva hrvatska žrtva Domovinskog rata – pripadnik specijalne policije Josip Jović. U spomen na njegovu žrtvu brojna izaslanstva braniteljskih udruga položila su vijence na njegov grob.

  – Josip je bio samozatajan čovjek, veliki radnik, bio je društven, bio je prijatelj imao je srce kao Velebit, rekao je Ante Šošić, prijatelj Josipa Jovića.

  Nakon svečanog obilježavanja početka izgradnje spomen-doma “Josip Jović”, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je povezivanje ustanova koje se bave Domovinskim ratom.

  – Iznimno mi je drago da ćemo u konačnici ovaj memorijalni centar “Josip Jović” u Aržanu uvezati u katalog obrazovnih, odnosno muzejskih ustanova koje provodimo vezujućih ih uz Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, pa preko Pakraca, Karlovca, Knina, i ovdje do Aržana, rekao je Medved.

  Obilježavanje 30. godišnjice akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića danas se nastavilo na Plitvičkim jezerima.

  Trideset godina nakon Krvavog Uskrsa, za trajan spomen na Josipa Jovića i sve hrvatske branitelje, klapa Sveti Mihovil pjesmom je još jednom povezala Plitvice i Aržano

  Bila je to hrvatska stvarnost početkom 1991. godine. Mlade hrvatske oružane snage polako nastaju u okviru ministarstva unutarnjih poslova kao specijalne postrojbe MUP-a. Jedna od njihovih prvih akcija bila je na Plitvicama. Imali su zadaću uspostaviti javni red i mir na području nacionalnog parka.
  Napadnuti su iz zasjede, nedaleko od hotela na Plitvicama, pucali su na njih iz okolne šume. Po gustoj magli i snijegu, hrvatski specijalci su uzvratili vatru i započeli polako napredovati. Sukob je potrajao nekoliko sati.
  U borbi je teško ranjen 22- godišnji hrvatski policajac Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH „Rakitje“. Unatoč brzoj intervenciji saniteta, Josip dolazak do bolnice nije izdržao. Još desetak hrvatskih policajaca je ranjeno.

  1 komentar

  1. Pingback: 30. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog