Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bez povećanja poljoprivrednih površina nema samodostatnosti

  U svrhu povećanja samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji hrane potrebno je osigurati dodatna sredstva za potpore i mjere ruralnog razvoja, navodi se u priopćenju Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život koja poziva premijera Andreja Plenkovića da, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, „iskoristi svoja poznanstva i utjecaj, koji je više puta napomenuo, kako bi se Hrvatska mogla izboriti za registraciju novih/dodatnih poljoprivrednih površina za izravna plaćanja u EU a time i za dodatni iznos za mjere ruralnog razvoja. Povećanje samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji hrane doprinosi i samodostatnosti EU, također treba težiti da se svo poljoprivredno zemljište u EU stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje i osiguraju dodatna sredstva za potpore i mjere ruralnog razvoja”, navodi se u priopćenju.

  Hrvatska je, kako se navodi, prilikom pristupanja Uniji u pregovorima s Europskom komisijom prijavila 900 000 hektara za izravna plaćanja, od ukupno 3,1 milijun hektara svojih poljoprivrednih površina prije rata.

  „ Ovaj apsurd možda se najbolje vidi kod krškog reljefa koji je u nezavidnom položaju jer ima oko 1,6 milijuna ha poljoprivrednih površina, a Komisiji je prijavljeno samo oko 72 400 ha. Mislimo da treba propitati rad pregovarača kao i onih koji u 25 godina nisu riješili problem državnog poljoprivrednog zemljišta, od kojih neki i sada sjede u ministarstvu. Šteta je u milijardama kuna”, konstatiraju u Udruzi Život i za to odgovornima smatraju vlade Sanadera, Kosorice i Milanovića te njihove ministre Pankretića, Čobankovića i Jakovinu.

  Godišnji iznos štete je 5 do 6 milijardi, a „najgore što će zbog toga patiti svi poljoprivrednici jer svaki novi hektar u proizvodnji je manje potpora dosadašnjim poljoprivrednicima te time sve manja konkurentnost poljoprivrednika, tvrde u Udruzi Život uz prijedlog da se vlada izbori za registraciju novih/dodatnih poljoprivrednih površina za izravna plaćanja u EU a time i za dodatni iznos za mjere ruralnog razvoja te da vlada potpore za novo registrirane površine isplaćuje iz HR proračuna.

  1 komentar

  1. Pingback: Bez povećanja poljoprivrednih površina nema samodostatnosti

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog