Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U 98 udomiteljskih obitelji u OBŽ smješteno 185 djece

  Udomiteljstvo postaje sve rašireniji oblik izvaninstitucionalnog smještaja djece koja iz različitih razloga moraju napustiti svoju obitelj.

  Projektom „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”, koji je predstavljen danas u našem programu, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, nastoji se još više popularizirati taj oblik skrbi.

  „Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi za djecu koja ne mogu biti smještena više u vlastitu obitelj, u Osječko-baranjskoj županiji imamo trenutno 98 udomitelja kod kojih je smješteno 185 djece. Cilj projekta je povećati interes za udomiteljstvo, pružiti podršku udomiteljima i obiteljima koje skrbe za djecu”, istaknula je Mihaela Korman, psihologinja u Centru za pružanje usluga u osječkoj zajednici Klasje.

  Na podurčju Đakovštine dvadeset je udomiteljskih obitelji za djecu i šest udomiteljskih obitelji za odrasle osobe od kojih još četiri mogu primiti korisnike na smještaj, pojašnjava Maja Galić Bogner, psihologinja u Centru za socijalnu skrb.

  “Za biti udomitelj presudna je dobra volja, biti altruističan i imati određene uvjete koji su propisani zakonom. Najvžaniji uvjeti su da je osoba punoljetna, da ima poslovnu sposobnost, da ima vlastita sredstva za uzdržavanje, da nije društveno nepoželjnog ponašanja, odnosno da nisu pristune nekakve ovisnosti ili psihičke bolesti ili bilo što što bi ugrožavalo zdravlje ili potrebe naših korisnika, da osoba nije prekršajno i kazneno kažnjavana ili da se ne vodi nekakav postupak protiv nje, da joj nisu izricane mjere obiteljsko-pravne zaštite, da nisu poremećeni obiteljski odnosi u toj obitelji, da su svi ostali članovi kućanstva suglasni sa bavljenjem udomiteljstvom i da osoba ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje”, navodi psihologinja đakovčakog Centra za socijalnu skrb.

  Naša sugrađanka Barica Pongračić udomiteljstvom se bavi već duži niz godina, a u posljednjih pet godina udomila je dvije djevojčice.

  „Ne bojte se, hrabro naprijed, donesite čvrstu odluku, borite se za sebe i za tu djecu”, njezina je poruka budućim udomiteljima, a poručila je i gradskoj vlasti da se bar ponekad, posebno za blagdane, sjeti udomljene djece i daruje i njih nekim paketićem ili bar besplatnom ulaznicom za klizanje tijekom božićnih blagdana.

  „Ta djeca, nažalost, od svih drugih institucija, osim Centra za socijalnu skrb, budu zaboravljena” , rezignirano zaključuje udomiteljica Barica Pongračić.

  Uz udomiteljstvo ide i naknada od 830 kuna mjesečno za udomljavanje djeteta, a 625 kuna za udomljavanje odrasle osobe. Uz naknandu za udomitelja, isplaćuje se i opskrbnina za potrebe korisnika, a to je novac koji se troši na životne potrebe djeteta ili odrasle osobe koja je u udomiteljskoj obitelji.

  Opskrbnina ovisi o broju smještenih korisnika, vrsti korisnika i zdravstvenom stanju, a iznosi za dijete starosti do tri godine 2.100 kuna, za dijete do završetka srednjoškoskog obrazovanja 2.000 kuna, za HIV pozitivno dijete 6.250 kuna, za odraslu pokretnu osobu 1.800 kuna, za polupokretnu osobu 2.000 kuna, a za nepokretnu osobu 2.400 kuna. Opskrbnina se uvećava za 20 posto osnovice ako postoje nekakve dodatne potrebe korisnika; zdravstvene teškoće ili bilo što drugo.

  omentara

  1. Pingback: U 98 udomiteljskih obitelji u OBŽ smješteno 185 djece

  2. Pingback: Tribina o udomiteljstvu za djecu na Radio Đakovo - Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog