Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Pedeseta obljetnica smrti majke Amadee Pavlović – Pravednice među narodima

  Milosrdne sestre svetog Križa pripremaju se za obilježavanje 50. obljetnice smrti majke Amadee Pavlović, koja je umrla na sutrašnji dan, 26. studenoga 1971. godine na Sušaku u Rijeci.
  Ona je u vremenu od 1943. do 1955. godine bila provincijalna poglavarica Provincije Milosrdnih sestara svetog Križa, ističe sestra Estera Radičević.

  „Nju 1943. godine Provincijalna uprava imenuje poglavaricom, a svi znamo da je to vrijeme Drugog svjetskog rata, najteže vrijeme uopće za čitav svijet, a poratno vrijeme bilo je još i teže. Ono što je karakteristično za majku Amadeu u ovoj njezinoj službi jeste to da se nesebično žrtvovala i dala za sve i svaku sestru. Ona nije kroz pedeset godina, koliko je nema u našoj Provinicji, zaboravljena”, naglašava sestra Estera.

  Široj javnosti majka Amadea Pavlović postala je poznata nakon što je proglašena “Pravednicom među narodima” – najvećim izraelskim priznanjem.

  „Ono što je karakteristično za ono vrijeme od 1941. do 1945. godine za majku Amadeu, a što nitko, zapravo, do 2007. godine nije znao, to je da je ona u ovim prostorima samostana u Đakovu spasila i sačuvala život jednoj židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock (udana Grünbaum), i koja je zahvaljujući internetu došla do naših web stranica i javila se tadašnjoj provincijalnoj poglavarici predstavivši se i navodeći razloge zašto se obratila samostanu. Tada je objasnila da joj je majka Amadea spasila život. To je bilo iznenađenje za sve, a za taj čin je majka Amadea po inicijativi ove gospođe Grünbaum upisana u knjigu „Pravednika među narodima” 23. ožujka 2009. godine i to je stvarno bilo iznenađenje”, podsjeća sestra Estera Radičević.

  „Majka Amadea željela je u tim ozbiljnim i izazovnim vremenima da sestre zaista žive svoje redovništvo onako kako treba, da budu ozbiljne, zauzete, da se ne daju povesti nikakvim razmišljanjima, napadima, i uvijek je u uskoj suradnji s blaženim Alojzijem Stepincem učinila čudesa i spasila, zapravo, našu Provinciju od mnogih nevolja. Upravo u ovoj kući u kojoj razgovaramo redale su se i mijenjale vojske, od njemačke do partizana, do teških bolesnika i ranjenika koji su bili u ovoj našoj kući… Kada su partizani 1945. godine ušli u Đakovu pokušali su na sve moguće načine oduzeti samostan, ona je uspjela s biskupom Akšamovićem da nam ostave provincijalnu kuću”, podsjeća sestra Estera navodeći i njezina nastojanja u tim teškim poratnim vremenima na zbrinjavanju sestara koje su morale napustiti svoje službe u bolnicama. Posebno je važan njezin pionirski pothvat na pastorlanom radu sestara u župama za što je tada, kako tvrdi sestra Estera, trebalo i hrabrosti.

  Pedesetu obljenicu smrti majke Amadee Pavlović Milosrdne sestre svetog Križa obilježit će na primjeren način, a počinju sutrašnjom (26. 11. 20.) izvedbom svečanog rekvijema koji će predslaviti pomoćni biskup Ivan Ćurić. Isto tako, sestre će posjetiti grob majke Amadee na Gradskom groblju, a predviđeni program i molitvu na groblju održat će se u samostanskoj crkvi. Pripremeljn je i prigodni video o njezinu životu i radu.

  Sestre su tiskale i prigodni kalendar za 2021. godinu s likom, odnosno njezinim porukama, najvažnijim detaljima iz života, medaljom i poveljom „Pravednice među narodima”.
  Dopuste li to epidemiološki uvjeti, priprema se i jedan znanstveni simpozij, a u planu je i postavljanje spomen ploče u crkvi njezina krštenja u Petrovaradinu kao, kako zaključuje sestra Estera Radičević, trajni spomen na njezin lik i djelo koji i danas nadahnjuju.


  omentara

  1. Pingback: Otvorenje Godine majke M. Amadeje Pavlović u Đakovu | Milosrdne sestre sv. Križa

  2. Pingback: Pedeseta obljetnica smrti majke Amadee Pavlović – Pravednice među narodima

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog