Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Novopozitivnih 112, pet umrlih, uskoro brzi antigenski testovi, počeo s radom Call centar

  U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testiran je ukupno 361 uzorak od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 112 bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

  Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (44), Našica (13), Donjeg Miholjca (9), Đakova (8), Valpova (6), Belišća (6) i Belog Manastira (2). Sedam novopozitivnih osoba je s područja općine Đurđenovac, tri Gorjani, dvije Bilje, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čepin, Darda, Erdut, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Vladislavci.

  Trenutno je hospitalizirano ukupno 164 osoba oboljelih od COVID-19, i to 30 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 134 u KBC-u Osijek, od kojih su 22 osobe na respiratoru.

  U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet hospitaliziranih osoba. Ženska osoba iz Šaga rođena 1952. godine, tri muške osobe iz Osijeka rođene 1934., 1944. i 1948. godine te ženska osoba iz Belog Manastira rođena 1971. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja.

  Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 5.186 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada kada je dnevni prosjek iznosio oko 500 osoba.

  Uz navođenje podataka da je na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije do sada za 4.651 osobu utvrđen pozitivan nalaz, broj osoba u samoizolacija trenutno je više od 5.000 te da je do sada preminulo 70 osoba, načelnik Županijskog stožera Ivan Hampovčan pozvao je građane na poštivanje epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje epidemije i spriječilo daljnje posljedice na zdravlje građana i ukupan život.

  Ravnatelj Zavoda Zlatko Pandžić istaknuo je kako relativno velik broj pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih uzoraka ne znači da ima puno pozitivnih osoba koje nisu testirane nego da epidemiolozi i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro obavljaju trijažu osoba koje se šalju na testiranje.

  – Zavod već ima i brze antigenske testove visoke učinkovitosti (vjerojatnost za točnost tog testa je 97 posto) koje preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija. Najkasnije u idući ponedjeljak-utorak bi ih trebali početi koristiti za osobe koje imaju simptome te se jave za testiranje unutar sedam dana od pojave simptoma, a svaki negativan uzorak će se i dodatno testirati PCR metodom. Brzi antigenski testovi nisu pouzdani za asimptomatske i osobe s dužim trajanjem simptoma. Cijena testova ne bi trebala biti više od 100 kuna, radit će se po uputnici, ali masovno testiranje se neće raditi nego po trijaži epidemiologa i liječnika – rekao je Pandžić

  Ravnatelj Zavoda objavio je kako je počeo raditi Call centar Zavoda za javno zdravstvo OBŽ na koji građani mogu postavljati pitanja o COVID. Telefonski brojevi su: 031 225-757, 031 225-762 i 031 225-769.

  1 komentar

  1. Pingback: Novopozitivnih 112, pet umrlih, uskoro brzi antigenski testovi, počeo s radom Call centar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog