Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 16. ocjenjivanje voćnih rakija i likera

  U Županijskog gospodarskoj komori Osijek održano je 16. ocjenjivanje voćnih rakija i likera za koje je ove godine prijavljeno 242 uzorka iz cijele Hrvatske.

  Od ukupnog broja uzoraka, 176 otpada na voćne rakije, među kojima prednjače šljivovice – 81 uzorak . Od ukupno 66 likera prijavljena na natjecanje, najviše je likera od višnje – 20.

  Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu, dok je organoleptičko ocjenjivanje provelo 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića.

  Kroz dosadašnjih 15 godina koliko se provodi ovo ocjenjivanje, gdje je naglasak bio na edukaciji proizvođača, postignuti su značajni pomaci u rastu kvalitete voćnih rakija i likera. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti te kvalitete, ali ne zaostaju tu i rakije viljamovke, loze ili likeri od višnje, oraha… No, edukacija je imala za cilj i poticanje i osposobljavanje proizvođača da registriraju svoje destilerije kako bi s rakijama i likerima, kao ozbiljni proizvođači izašli legalno na tržište. Broj destilerija raste i danas na području pet slavonskih županija imamo 40-tak registriranih destilerija. Mnoge od njih uspješno posluju, zapošljavaju, uredno plaćaju trošarine i poreze.

  Višegodišnji nasadi voća u intenzivnoj proizvodnji u Hrvatskoj se, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nalaze na oko 35.000 hektara. Od toga je oko pet tisuća hektara na području Osječko-baranjske županije. Najviše je oraha (1140 hektara) i lijeske (937 ha) te 802 hektara višnje, 658 ha jabuke i 542 ha šljive, od kojih upravo dio završava u proizvodnji rakija.

  Tome treba dodati i oko 20.000 hektara vinograda koliko ih ima Hrvatska, od čega je više od 2200 hektara na području Osječko-baranjske županije, gdje osim vina nastaje i loza ili komovica.

  1 komentar

  1. Pingback: 16. ocjenjivanje voćnih rakija i likera

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog