Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Učenici OŠ Budrovci prvi iz informatike

  Učenici Osnovne škole Budrovci; Gabriel Florijan, Mislav Sabolski i Domagoj Gjalić, pod vodstvom mentora Vladimira Bićanića, osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju iz informatike koje je održano 5. i 6. listopada, a na kojemu je sudjelovalo 9 timova.

  Riječ je o natjecanju u kategoriji razvoj softvera online konferencijom preko servisa Zoom. Učenici su imali 10 minuta za izlaganje, a zatim su morali braniti svoj rad pred stručnim povjerenstvom od 4 člana te svih ostalih natjecatelja.

  Nakon što je svih 9 timova odradilo svoja izlaganja, stručni žiri se povukao i zatim su uslijedili šok i nevjerica – Budrovci s Run 4 Life su prvi u Hrvatskoj”, prisjeća se trenutka proglašenja rezultata mentor Budrovčana napominjući kako se time naporan trud ipak isplatio.

  Projekt je započeo u lipnju 2019. godine okupljanjem učenika u učionici u informatike i izražavanjem želje kako se želi raditi na igri. Uslijedio je odabir žanra 2D platformer a uzor i prema uspješnom gameplay-u poslužio je dobri stari Super Mario. Naravno, nipošto nije bio cilj kopirati već postojeći klasik, već izraditi modernu i personaliziranu igru. Tema igre je svemir i težnja astronauta ka povratku na svoj planet Zemlju. Glavni protagonist doživi kvar na letjelici i prisiljen je “nasukati” se na planet Elprup. Za vrijeme te vožnje u igri je dodan novi način igre, tkz. “Rocket mode” u kojem korisnik upravlja letjelicom, odnosno raketom. Nakon što se sruši na planet, korisnik upravlja malim astronautom gdje igra djelomično podjseća na Super Maria”, pojašnjava mentor Bićanić ističući da je cjelokupna realizacija igre nastala doslovno od skica s papira.

  Svaki komadić grafike; lik astronauta, raketa, neprijatelji, planiran (scena), asteroidi…) nastao je u programu Aseprite. Jednako vrijedi i za melodije koje se protežu kroz igru, kao i za specijalne efekte – nastali su isključivo u programu Bosca Ceoil i plod su mašte učenika”, kaže učitelj informatike Vladimir Bićanić.

  Zbog situacije s koronom državno natjecanje koje je bilo predviđeno u Primoštenu, odgođeno je do listopada.

  Foto: Ustupljene fotografije

  1 komentar

  1. Pingback: Učenici OŠ Budrovci prvi iz informatike

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog