Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Krizanteme su vrlo zahtjevne za uzgoj, ali isplative”

  Ovih dana groblja su u znaku krizantema. Na posljednja počivališta svojih najmilijih brojni će položiti bukete prepoznatljivog cvijeta koji je zapravo vrlo teško uzgojiti, kaže Zdravko Marić, iz Doneganijeve ulice 46, koji se sa suprugom Nikolinom  cvjećarstvom, odnosno uzgojem krizantema bavi već dvadesetak godina.

  „Vrlo su zahtjevne za uzgoj, to je hibridna biljka i uzgaja se iz rasade, presadnica. Počinje se saditi krajem lipnja i početkom srpnja i tko to radi, da se malo našalim, ne može ljeti ići na more. One se zamračuju inače ne bi došle, odnosno prirodno bi došle negdje početkom prosinca. Vrlo su zahtjevne i što se tiče zaštite tako da kad ih ljudi kupuju misle da su preskupe, a u stvari su nama prejeftine”, kaže Zdravko Marić ističući da postoji stotine vrsta, a da su najcjenjenije „šmitovke”; žute, bijele, ljubičaste…

  Nikolina i Zdravko Marić na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu godišnje uzgoje do 10.000 komada krizantema.

  „Nemamo kapaciteta za više, a moglo bi se saditi i više. Posao je dosta zahtjevan, ali je i isplativ. Što je zahtjevniji posao  to je i isplativiji – to je uvijek tako bilo. Lako je uzgojiti neku kulutru, recimo pšenicu, kukuruz, žito…, ovdje je daleko više truda i rada, ali je zato i cijena bolja. Krizantema je zimski cvijet, dugo može opstat jer je otporna na tu jesensku vlagu, hladnoću, ne baš na mraz veliki, ali dugo traje. Ona može, ako su idealni uvjeti, odnosno 4 do 5 Celzijevih stupnjeva, biti ubrana i preko dvadeset dana stajati vani. Zato je specifična, lijepa je, a u Japanu  se smatra da je krizantema cvijet sreće. Popularne su i stoga što u vrijeme kada  dolaze nema drugog cvijeća i onda je krizantema preuzela sve to cvijeće i svi je, doduše, smatraju cvijećem groblja, a ona to ustvari nije zaslužila ”, pojašnjava Marić.

  „Od cvjećarstva se može živjeti ako se uzgajaju veće količine cvijeća. Može se zaraditi jedna plaća normalna bez problema”, tvrdi Zdravko Marić novodeći da ova godina i nije baš bila pogodna za cvjećare.

  „Dosta je bilo temperaturnih oscilacija, biljka to osjeti i dobije šok, nekad krene, nekad stane…, ove godine jedan dio kasni, odnosno nije se dobila očekivana količina prve klase, a inače nije loša, zdrava je”, kaže Marić.

  Ovogodišnja veleprodajna cijena krizantema kod Marićevih je sedam kuna, a maloprodjana od osam pa na više, što ovisi, kako kažu, o klasi.

  U Đakovštini je malo uzgajivača krizantema, tek četiri, a sve ih je manje i u Slavoniji pa je stoga i pomanjkanje krizantema na tržištu. Nema mladih, a tu bi se moglo zaraditi, zaključuje naš sugovornik.

  Opširniji prilog o uzgoju krizantema objavljujemo u nedjeljnoj Brazdi u 8:30.

  Foto: A. M.

  1 komentar

  1. Pingback: “Krizanteme su vrlo zahtjevne za uzgoj, ali isplative”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog