Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Brlošić: “Očekujemo korektniji i bolji zakon o poljoprivrednom zemljištu”

  Zbog neprovođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno činjenice da je tek manji broj jedinica lokalne samouprave dosad raspisao natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u tijeku je inicijativa za izmjenu tog zakona.

  U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori još u ožujku ove godine počele su konzultacije o izmjenama spornih odredbi, doznajemo od Matije Brlošića.

  Krenuli smo u ožujku s prijedlogom izmjena i dosad su održane četiri sjednice povjerenstva gdje pokušavamo od onog postojećeg zakona nešto dodati, nešto oduzeti i napraviti korektniji i bolji zakon o zemljištu. Inicijator je i Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska gospodarska komora i HUP. Dakle, i fizičke i pravne osobe su jednstavno nezadovoljne pogotovo kada su se dogodili  natječaji po postojećem zakonu.  Primjer je Markušica, kada je pravni subjekt trebao ostati bez dvije tisuće hekatara, a zadovoljava sve kriterije, bavi se stočarstvom, tada se uvidjelo da doista Zakon može teško funkcionirati i zato idemo u te izmjene. Evo, očekujemo još jednu sjednicu povjerenstva, a čini mi se da je ministrica najavila da je prijedlog 27. studenoga na Saboru”, pojasnio je Brlošić.

  Dodaje da i među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i pravnim subjektima postoji konsenzus o potrebi izmjena postojećeg zakona.

  Neće se samo članak 36. mijenjati, imamo poprilično članaka koji će biti izmijenjeni, a najvažniji je upravo članak 36 koji govori o onome tko će imati prednost po natječaju. Također je bilo sporno ograničavanje maksimalnih površina kod jedinica lokalne samouprave, što se na terenu pokazalo doista šareno; negdje 20, negdje 30, negdje 2.000 hektara, a ovim prijedlogom zakona to će se regulirati; ili neće biti ograničenja ili će ograničenje biti na razini RH”, ističe Brlošić.

  Izmjene postojećeg Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kako očekuje Brlošić, mogle bi biti izglasane do kraja godine. On se  nada da njihov prijedlog neće doživjeti sudbinu prošlog zakona kada je upravo na zadnjem čitanju članak 36 doživio izmjene i u primjeni izazvao niz nepredvidivih situacija.

  Postojeći zakon je ustvari izjednačio fizičke osobe i pravne subjekte i tu je isto problem ovoga zakona. Dakle, očito je da je netko imao želju da se to riješi za velike firme i riješio je, a ovo mi što radimo kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti, očito nekome nije u interesu da se to riješi. Radi se o 250 tisuća hektara državnog zemljišta koje bi trebalo doista staviti dugoročno u funkciju”, zaključuje Brlošić.

  1 komentar

  1. Pingback: Brlošić: “Očekujemo korektniji i bolji zakon o poljoprivrednom zemljištu”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog