Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Lukić:”Problemi s uputnicama zbog različite programske podrške”

  Zatvaranje medicinsko-biokemijskog laboratorija u đakovačkom Domu zdravlja, do kojega je došlo zbog pozitivnog nalaza na Covid – 19 jedne djelatnice, izazvalo je probleme određenom broju pacijenata zbog čega smo se obratili Mati Lukiću, ravnatelju nedavnoosnovanog Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.
  Jesu li pacijenti s područja Đakovštine uskraćeni? – pitali smo ravnatelja Lukića.
  „Nama se u Dom zdravlja nitko nije osobno javio da je uskraćen. Ono što smo mogli iz pojedinih medija vidjeti da je jedna pacijentica imala problem vezano za printanu uputnicu. Mi u ovome trenutku, s obzirom na to da uzorke krvi šaljemo u drugi laboratorij koji nema istu programsku podršku, ne možemo drugačije ostvariti analizu krvi nego na način da pacijent donese uputnicu koju je dobio od svog obiteljskog liječnika. S ozbirom na to da ordinacija obiteljske medicine, odnosno obiteljski liječnik pacijenta upućuje na analizu krvi, on je do sada konkretno laboratoriju u Đakovu slao e-uputnicu. S obzirom na to da se krv ne analizira sada, ova dva tjedna, u Đakovu, šaljemo krv, odnosno fizički dostavljamo krv u laboratorij u Beli Manastir koji nema tu programsku podršku. Mi ćemo u narednom periodu, i to je jedan od razloga zbog čega sam danas u Zagrebu, dogovoriti programsku podršku za područje cijele Osječko-baranjske županije za sve ordinacije. Dakle, bit će ista programska podrška, a s obzriom na to da smo se spojili, odnosno da su domovi zdravlja spojeni 1. srpnja jednostavno se, evo, mora provesti postupak javne nabave kako bi odabrali najpovoljnijeg ponuđača”, kaže ravnatelj Lukić.
  Problemi s uputnicama za vađenje krvi prvi je test, odnosno posljedica pripajanja đakovačkog Doma zdravlja novoformiranom Domu zdravlja Osječko-baranjske županije. Zanimalo nas je hoće li takvih problema biti još u ovom prijelaznom razdoblju?
  „Svaka reforma, a ovo možemo nazvati svojevrsnom reformom, je svojevrstan i test i i zazov. Ja sam siguran da je i u prvom valu epidemije znalo biti ne samo u domovima zdravlja, nego i u drugim institucijama sličnih problema. Situacija je takva kakva je, možemo je nazvati i izvanrednom, tako da nastojimo kako se problem pojavi nešto i prevenirati, u svega nekoliko sati, kao što je bio slučaj s laboratorijem, organizirati da pacijentima zdravstvena zaštita bude dostupna”, dodaje Lukić. Ravnatelj osječko-baranjsjkog Doma zadravlja podsjeća da će đakovački medicinsko-biokemijski laboratorij biti zatvoren još sljedeći tjedan.
  „Međutim, mi ćemo danas već vidjeti da relaksiramo ovaj dio s hitnim uputama, da od ponedjeljka krenemo sa svim potrebama, ne samo sa hitnim nalazima nego i kontrolama”, najavljuje ravnatelj Lukić dodajući također da osim zatvorenog đakovačkog medicinsko-biokemisjkog laboratorija, nema drugih problema u funkcioniranju Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.
  „Nema drugih problema. Nazovimo to izazovima na dnevnoj bazi. Vrlo je zahtjevno to administrativno spajanje domova zdravlja, od pravnih, financisjkih zahjtjeva, ali, evo, to je jedan proces koji će trajati jedno odrđeno vrijeme i nadam se i trudit ćemo se da traje što kraće i nadam se da će biti sve OK”, zaključuje ravnatelj Lukić uz konstataciju da osim jedne tehničarke, nitko drugi od deset djelatnika đakovačkog medicinsko-biokemijskog laboratorija nije pozitivan na koronavirus.

  1 komentar

  1. Pingback: Lukić:”Problemi s uputnicama zbog različite programske podrške”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog