Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Državna matura uz maske, rukavice, dezinficijens …

  Testom iz više razine hrvatskog jezika danas je počela državna matura. Ispiti ovogodišnje državne mature u znaku su koronakrize, odnosno odvijaju se uz poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  Tako je jutros bilo i u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u kojoj je višu razinu hrvatskog jezika pisalo 85 učenika od ukupno 105 maturanata, doznajemo od ispitne koordinatorice za provođenje državne mature prof. Barbare Horvatović Krstevski.

  Rukavice i maske, učionice s devet umjesto uobičajenih 15 učenika i veći broj dežurnih profesora – to je ono što obilježava početak ovogodišnje državne mature. Svi imaju maske, rukavice, pridržavaju se mjera, dezinfekcijska sredstva su na ulazu, učenici su dezinficirali ruke na ulazu, raspored je točno određen kada koji razred, odnosno prostorija dolazi na ispit, učenici su u manjim skupinama dolazili i morali su ući u svoju učionicu, nisu se smjeli zadržavati po školi, nego je svaka grupa od njih devetero otišla do svoje učionice, ispiti su ih čekali na stolovima – i po tome se ovogodišnja matura razlikuje od uobičajene”, pojasnila je jutrošnju atmosferu u Gimnaziji ispitna koordinatorica Barbara Horvatović Krstevski. Kaže da nije zamijetila neku posebnu nervozu i veći stres od uobičajenog jer je, kako kaže, svaka matura stres za većinu.

  Nisam primijetila da su pod većim stresom, ali ti vanjski znakovi su prisutni, imamo barikade po cijeloj školi, učenici se usmjeravaju u učionicu u koju smiju otići i ne smiju okolo hodati”, kaže ispitna koordinatorica đakovačke Gimnazije.

  Višu razinu hrvatsog jezika u Ekonomskoj školi „Braća Radić” piše 48 učenika, a ukupno se piše 17 ispita od kojih je sedam izbornih, kaže ravnatelj Željko Bionda.

  Učenici su očekivali i daleko strože mjere, ali kako redovito prate epidemiološko stanje na nivou države, tako su upoznati i preko naputaka ispitne koordinatorice profesorice Sanje Vargić o uputama koje su trenutno na snazi. Učnici se, sa zadovoljstvom mogu reći, pridržavaju mjera, poštuju protokole i, očekivano, nismo naišli na probleme”, zaključuje ravnatelj Bionda.

  I u Strukovnoj školi Antuna Horvata slična je situacija, višu razinu hravtskog jezika piše manji broj učenika od ukupno pedesetak koliko ih se prijavilo za maturu, kaže ravnatelj Mirko Ćurić.

  Ovogodišnja matura, s obzirom na uobičajenu proceduru, identifikaciju učenika, smještaj u prostorije, podjele testa, i nije možda toliko različita u odnosu na prethodne godine, s tim da smo za svakog učenika osigurali mjerenje temperature, rukavice, masku, potreban razmak i sve ono ostalo što treba. Nije bilo nekih posebnih novosti, pogotovo što mi već od 18. imamo nastavu. Znači, mi smo to sve u trogodišnjim strukovnim zanimanjima već uhodali i od 18. učenici svaki dan dolaze i imaju te epidemiološke mjere koje poštujemo, od mjerenja temperature do dezinfekcije i svega ostaloga, tako da mislim da će i ovo biti sasvim u redu i da će matura biti pisana kako i treba biti”, zaključuje ravnatelj Ćurić.

  Ispit državne mature podijeljen je u dva bloka; prvi blok je obvezni i završava 24. lipnja, a drugi blok je izborni i počinje 25. lipnja, a završava 3. srpnja.

  Objava rezultata je 13. srpnja, odnosno konačna objava je 20. srpnja.

  1 komentar

  1. Pingback: Državna matura uz maske, rukavice, dezinficijens …

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog