Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Goranovu školu vraća se 21 učenik, u Nazorovu 2, a u većinu ostalih nijedan

  Iako je, u sklopu treće faze popuštanja mjera uvedenih radi sprečavanja širenja epidemije koronavirusa, za sljedeći ponedjeljak predviđen povratak učenika razredne nastave u školu, tek mali broj njih će, ako je suditi po anketi koju su škole provele među roditeljima, ući u školske klupe.

  U većini osnovnih škola Đakovštine koje smo kontaktirali niti jedan učenik od prvog do četvrtog razreda neće u ponedjeljak doći u školu. Među takvima je i Osnovna škola Gorjani, kaže ravnatelj Damir Jukić.

  „Nakon ankete koju su proveli naši nastavnici i pedagoginja, a poštivajući epidemiološke upute, naši roditelji su se izjasnili da svoje učenike u ovom valu popuštanja mjera neće vraćti u školske klupe. Drugim riječima, što se tiče Osnovne škole Gorjani i Područne škole Tomašanci, mi nastavljamo s online nastavom koja je započela 16. ožujka i koja se uhodola”, tvrdi ravnatelj Jukić.

  U školske klupe neće se vraćati ni učenici u Trnavi, Satnici, Selcima, Levanjskoj Varoši, Josipovcu Punitovačkom, a niti u đakovačkoj Osnovnoj školi Josipa Antuna Ćolnića koja, kako ističe ravnatelj Zvonko Belvanović, broji 250 učenika razredne nastave.

  „Neće nitko krenuti u ponedjeljak u redovnu nastavu, to je realan broj u odnosu na ono što se dosad događalo, a roditelji su, kao prvo, zadovoljni nastavom na daljinu, a kao drugo, samo mali dio roditelja ima problema sa čuvanjem djece. Međutim, i oni koji imaju taj problem, ipak su se odlučili snaći na neki način jer bi jako mali broj djece bio u školi i ne bi htjeli da njihova djeca budu gotovo sama”, zaključuje ravnatelj Ćolnićeve škole uz ocjenu da se „nastava na daljinu, s obzirom na okolnosti, jako dobro odvija”.

  U Osnovnoj školi Vladimir Nazor, kako najavljuje ravnatelj Andrija Šušak, samo dvoje učenika trebalo bi u ponedjeljak doći u školu.

  „Anketirali smo roditelje o povratku učnika 11. svibnja i s obzirom na analizu ankete ustanovili smo da od 274 učenika samo dvoje roditelja se odlučilo za povratak učenika u školu. Mi kao škola nismo htjeli utjecati na odluke roditelja, upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su jasne, odnosno preporuka je da se nastavi ovaj oblik nastave na daljinu, a samo oni roditelji koji oboje rade za njih se organizirao ovaj povratak učenika u školu, s tim da skupine koje bi bile formirane ne smiju imati više od 9 učenika, plus učitelj”, pojšanjava ravnatelj Šušak.

  Prema našoj anketi, najveći broj učenika trebao bi se vratiti u Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić. Naime, prema riječima ravnatelja Ante Andabaka, od 224 učenika razredne nastave njih 21 bi se trabalo u ponedjeljak vratiti na nastavu.

  „Završne su pripreme u zgradi razredne nastave u kojoj u ponedjeljak očekujemo 21 učenika podijeljenih u šest odgojno-obrazovnih skupina. Postupili smo sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama našemg ministarstva, a ono što nam nedostaje u ovome trenutku je beskontaktni toplomjer, ali i to ćemo uskoro riješiti. Što se tiče odgojno-obrzovnih skupine, riječ je o mješovitoj nastavi, skupine su od dvoje do osmero učenika, dakle, ne prelazimo onu brojku 9, a nastava je organizirana od 8 sati ujutro do 12:30. Pri tome smo pazili da svaka skupina bude odvojena vremenskim razmakom od 15 minuta tako da ne dolaze u kontakt”, navodi ravnatelj Andabak.

  Boravak tih učenika u školi bit će organiziran po posebnim mjerama, od ulaza do prehrane, uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera, kaže ravnatelj Andabak.

  “Pazili smo na svaki detalj, a kod podjele hrane učenici neće ići u školsku kuhinju već će kuharice donijeti hranu pred učionicu, učiteljica izlazi i unosi hranu u učionicu i učenici za vrijeme odmora jedu. Priča nije jednostavna, pazili smo, odnosno pokušavamo paziti na svaki dio iz uputa, prvo smo podijelili raspored roditeljima kako bi se mogli organizirati jer moraju osigurati dvije odrasle osobe koje će dovesti i odvesti dijete iz škole, a to ne mogu napraviti ako prije toga ne znaju raspored sati”, pojašnjava ravnatelj Goranove škole.

  Većina ravnatelj osnovnih škola s područja Đakovštine jedinstvena je u ocjeni da bi ovu školsku godinu trebalo završiti na način na koji se nastava dosad odvija, odnosno online.

  „Povratak u školu bio bi sada još veći šok za učenike nakon što se nastava na daljinu uhodala”, tvrde ravnatelji osnovnih škola.

  1 komentar

  1. Pingback: U Goranovu školu vraća se 21 učenik, u Nazorovu 2, a u većinu ostalih nijedan

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog