Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • „Grad je teret koji nanosi neprocjenjivu štetu i nepravdu”

  Iako je još prerano za cjelovitu analizu i ocjenu ukupnih efekata, ipak vladina mjera za očuvanje radnih mjesta u situaciji prouzročenoj koronakrizom, a koju je koristio veliki broj poslodavaca i u Osječko-baranjskoj županiji, polučila je već dosad dobre rezultate”, konstatirao je gostujući u jučerašnjoj emisiji „Izravno” Ivan Ravlić, predstojnik Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Osijek.

  Ova gospodarska situacija koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa je, nažalost, dovela do toga da u travnju bilježimo, u odnosu na travanj 2019. godine, porast od 1.291 osobe, znači skoro za 8 posto je povećana stopa nezaposlenosti. U odnosu na ožujak, u travnju nam je broj nezaposelnih porastao za skoro 800 novoprijavljenih osoba koje su došle u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Dobar dio je, smatram, ublažen ili amortiziran ovim mjerama koje se provode, odnosno mjerom za očuvanje radnih mjesta gdje je jako veliki interes i kojom je obuhvaćen jako velik broj osoba, čak i ovdje na našem području”, pojašanjva Ravlić.

  U Osječko-baranjskoj županiji još uvijek nije došlo do naglog povećanja broja nezaposlenih, tvrdi predstojnik Regionalnog ureda za zapošljavanje uz konstataciju da je korištenjem ovih mjera obuhvaćeno „negdje oko 4.600 poslodavaca s oko 28 tisuća zaposlenih osoba”.

  Uz pozitivnu, mjere imaju i onu drugu, odnosno zbunjujuću, nelogičnu stranu, a u jednom dijelu čak su bile i ishitrene pa i manjkave”, upozorava Mirajna Adrić, direktorica Radio Đakova.

  Bit ću konkretna i pozvati se na cilj mjere koja se poziva na očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebnih okolnosti, dakle, koronavirusa, narušena gospodarska aktivnost, i to joj je, zapravo, bila i jedina namjera. U određivanju pravila mjera pod kategorijom „važno” navodi se da se mjera ne odnosi na poslovne subjekte čiji osnivači su Republika Hrvatska, županije i jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) i imaju vlasničke udjele 25 posto i više. Pitanje se nameće; u kakvu vezu se to dovodi s ovim posebnim okolnostima, što to uzročno-posljedično znači, što se u tom slučaju pretpostavlja ako se zna da se radi o trgovačkim društvima koja svoje prihode ostvaruju isključivo na tržištu. Dakle, očigledno je da imaju narušenu gospodarsku situaciju. Ne znam znači li to da je zakonodavac podrazumijevao da jedinice lokalne samouprave redovito pod normalno sudjeluju u financiranju društva u kojem imaju udjele? Nažalost, to nije tako, čak naprotiv, uglavnom su teret takvim društvima”, zaključuje direktorica Radija Mirjana Adrić pitajući „tko će pomoći poslodavcima koji se nalaze u takvoj situaciji?”.

  Vodi li država o tome računa? Za vrijeme pandemije koronavirusa veliku ulogu, konačno i veliku zahvalnost svakog su dana predstavnici stožera civilne zaštite, predstavnici vlasti, upućivali medijima jer njihov doprinos je bio od velike važnosti, a za uzvrat dobili smo minimalce i otpuštanje s radnih mjesta. Ovakvim pristupom učinjena je ogromna i neprocjenjiva nepravda jer sa uskraćenim mjerama HZZ uskraćen je i otpis obveza poreza i doprinosa od strane Porezne uprave. U tom slučaju mjere HZZ nisu korektne, nisu potvrdile svoju namjeru o očuvanju radnih mjesta, prije bih rekla da su birokratske, nelogične i isključive. To potvrđuje i činjenica da se odgovorni, odnosno zakonodavac nije očitovao, a za sada ni uvažio, apele krovnih organizacija koje su upozoravale i upozoravaju na specifičnost medija i problema u kojima se nalaze”, konstatira direktorica Radio Đakova Mirjana Adrić.

  1 komentar

  1. Pingback: „Grad je teret koji nanosi neprocjenjivu štetu i nepravdu”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog