Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Đakovačke tajne, intimni zapisi, studije i kritike” – nova knjiga Nevenke Nekić

  Đakovački kulturni krug  objavio je novu knjigu hrvatske književnice Nevenke Nekić Đakovačke tajne, intimni zapisi, studije i kritike. Nevenka Nekić je po majci đakovačkih korijena, iz stare i ugledne đakovačke obitelji, a u svom životu i radu neprestano se vraćala i vraća Đakovu. S Gradom Đakovom dijeli i rođendan – rođena je 8. svibnja 1942. u Zagrebu – a upravo se 8. svibnja obilježava Dan Grada Đakova u spomen na prvi pisani trag o Đakovu.

  U književnosti se Nevenka Nekić javila 1978. novelom Jedan dan maloga čovjeka i od toga vremena neprekidno surađuje u raznim časopisima.

  Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Također se bavi povijesnim tekstovima.

  U knjizi Đakovačke tajne, intimni zapisi, studije i kritike, autorica je sakupila šesnaest tekstova obilježenih Đakovom, uglavnom ranije objavljenih u raznim publikacijama. Knjiga je podijeljena na tri dijela: u prvom su intimni đakovačkih zapisi autorice, njena sjećanja na obitelj i djetinjstvo u đakovačkim građanskim kućama i dvorištima, na korzu i u katedrali, prustovska sjećanja na dane kada je njena majka bila „počimalja u katedrali“, a građansko Đakovo u kojem je njena obitelj imala važnu ulogu, polako posustajalo pod naletom „novog čovjeka.“ Drugi dio donosi njene studije o Josipu Jurju Strossmayeru, a treći tekstove o suvremenim đakovačkim autorima Rajzlu, Ćuriću i Šokčeviću te tekst Razapeti jezik u kojem iznosi svoj spisateljski program: „…Radi se o običnom istinitom pristupu bez unutarnjih cenzura, o ulasku u vrijeme i vječnost istodobno, o zaboravu na vlastitu peristaltiku od koje ima nešto što čini čitatelja-kritičara većim čovjekom. Bez potkovane glave. Bez bezbrojnih provalija neznanja, bez hijata iz kojeg paluca glupost i mržnja na sve što ne razumije.“

   

   

  1 komentar

  1. Pingback: “Đakovačke tajne, intimni zapisi, studije i kritike” – nova knjiga Nevenke Nekić

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog