Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • „Privinite se uz Kristov križ!“ – Služba Muke Gospodnje u đakovačkoj katedrali

  Pokajničkim činom, u tišini, klečeći te prostiranjem pred oltarom počeli su na Veliki petak, 10. travnja 2020., obredi Muke Gospodnje u đakovačkoj prvostolnici, koje je predvodio pomoćni biskup Ivan Ćurić, u nazočnosti nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskupa u miru Marina Srakića te još nekoliko svećenika.

  Nakon navještaja Muke po Ivanu, biskup Ćurić prisjetio se kako je katedrala baš na Veliki petak znala biti dupkom ispunjena zajednicom vjernika te je rekao: „Sadašnje okolnosti prigušile su vidljiva očitovanja naše pobožnosti. Ipak, ono što je najvažnije, srca nam nisu ispražnjena. Štoviše, osjećamo kako još više žeđamo za ‘vodom života’ i svjetlom vjere u Isusu Kristu.“

  Potom se prisjetio nedavno preminuloga poznatoga osječkog glazbenog pedagoga, prof. Josipa Jerkovića, koji je nekada djelovao i kao voditelj pjevanja u biskupovoj rodnoj župi, pa je između ostaloga obradio za pjevanje i liturgijsku antifonu Velikoga petka: ‘Tvome križu klanjamo se, Gospodine.’ „I sjećam se kako mi se, tada kao ministrantu u župnoj crkvi, činio neobičnom završetak antifone koji glasi ‘Jer evo: drveta radi nastade radost u cijelom svijetu.’ Krist osuđen, izmučen razapet i ubijen. A, ipak, upravo On postaje navještaj radosti cijelome svijetu“, kazao je biskup te dodao: „Dok živimo u našem svijetu, jer smo Kristovi učenici i njegovi svjedoci, nikad ne bismo htjeli ostati zarobljeni, nesposobni podići pogled do Božjih obzorja. I upravo u konkretnim životnim prilikama, i ovim sadašnjima, u kojima se sav svijet mobilizirao pred prijetnjom zarazne bolesti, što tako snažno pogađa i naše živote, mi se želimo uvijek iznova utvrđivati u onom jedinstvenom životnom iskustvu, a to je naše zajedništvo s Bogom.“

  Istaknuvši kako se upravo pred Isusovim križem i njegovom smrću najjasnije prepoznaje vjera koja proizlazi iz Evanđelja – upoznaje se istina utjelovljenja i cijeli plan našega spasenja po Isusu Kristu, biskup je rekao kako nam pred Kristovim križem nadolaze i duboka pitanja, neka upravljena samome Bogu: Gospodine, zašto si htio upravo križ?, ali i pitanja nama ljudima: U križu što ga častimo, što zapravo vidimo? Razumijmo li njegovo dostojanstvo?

  Biskup je potom podsjetio na riječi pape u miru Benedikta koji je zapisao: “Križ u sebi ima nešto strašno… Činjenica da je na taj strašni način bio smaknut najčistiji od svih ljudi (…) može nas dovesti do toga da se prije svega uplašimo samih sebe”. Ali, Papa je nastavio: „s križa nas ne gleda gubitnik, očajnik, … S križa nas gleda dobrota koja iz tog užasa navješćuje novi život. Gleda nas dobrota samoga Boga koji se predaje u naše ruke i koji s nama nosi sve strahote povijesti“. Također je podsjetio i kako vjernike poučava svjedočanstvo apostola: „Niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane.” (usp. 1 Pt 1,18-20). “Njega, koji ne okusi grijeha Bog za nas učini grijehom“ (usp. 2 Kor 5,21).

  Sve koji su pratili ove obrede biskup je potaknuo: „Privinimo se uz Kristov križ i sasvim osobno posvjedočimo: Da, na križu je i moj Otkupitelj. Ta istina grije moju vjeru. U isto vrijeme prepoznajem da je na Križu Otkupitelj svih ljudi, mojih bližnjih i svakoga čovjeka. Riječ je o ljubavi bez isključivosti, koja nema granica – nema ograničenoga roka, ograničenoga dosega. Tako nas Crkva, slijedeći nauk apostola, uči da je Krist umro za sve ljude bez iznimke. ‘Nema, nije bilo i neće biti nijednog čovjeka za kojega Krist nije trpio’.

  Privinimo se uz Kristov križ te još nešto posvjedočimo – istinu da je Njegov križ putokaz našoj ljubavi i djelima, da smo pozvani živjeti zakon Božje ljubavi koja nam je zasjala supatničkom blizinom na Križu. Nije to neki usputni poziv, nego se u njemu prelama pitanje ‘same vjerodostojnosti Crkve’, jer – kako kršćane današnjice podsjeća papa Franjo – ‘bez svjedočenja ljubavi život postaje besplodan i sterilan, kao da je povučen u jalovu pustinju’. Privinimo se uz Kristov križ, jer na njemu uvijek sjaji poziv: Ustani iz grijeha! Ustani iz okova smrti! Jer upravo na križu Gospodin ‘svima koji ga slušaju posta začetnik vječnoga spasenja’.“

  Skladnim pjevanjem obrede su pratili preč. Mato Gašparović, vlč. Dario Hrga, vlč. Domagoj Lacković, vlč. Drago Marković i vlč. Pavao Mikulčić, uz voditelja maestra Ivana Andrića. Obrede Velikoga petka u izravnom programu prenosila je Slavonska televizija te Slavonskobrodska televizija, kojima je biskup zahvalio što su omogućili da ovo sveto bogoslužje slikom i glasom uđe u domove vjernika, u njihove životne prostore te potakne žar njihovoga osobnog i obiteljskog rasta u vjeri.

  Tekst: A. Banović

  1 komentar

  1. Pingback: „Privinite se uz Kristov križ!“ – Služba Muke Gospodnje u đakovačkoj katedrali

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog