Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poduzetnici o vladinim mjerama: Miličević i Raspudić iznijeli svoje ideje

  I dok Vlada, prema ocjenama mnogih, uspješno kontrolira zadravstveni dio koronakrize, ovaj gospodarski tek treba postaviti na prave noge.

  Iako podržava mjere pomoći gospodarstvu, Zdravko Miličević, vlasnik MI Bloka, gostujući u jučerašnjoj emisiji “Izravno”, izrazio je sumnju prema, kako je kazao, “nekontroliranom rasipanju novca”.

  “Svakako treba pozdraviti ideju i želju Vlade da pomogne gospodarstvu svojim mjerama, međutim, je li krenula na pravi način? Ja smatram da je trebala napraviti malo odgovornije rasipanje novaca. Mislim da će jednim dijelom novac otići tamo gdje ne bi  trebao, a to je, kako ja vidim ovu situaciju; neke firme će raditi s 50 posto kapaciteta, a dobit će 100 posto plaćeno za radnika. Neki neće nikako raditi jer su zatvoreni, a isto će dobiti toliko. Ja smatram da oni koji rade s 50 posto trebali su 50 posto dobiti od firme, a ovih 50 posto, odnosno dvije tisuće plus ti doprinosi koji pripadaju na dvije tisuće da je to trebala isplatiti država i tako bi sačuvala radno mjesto,  a firma ne bi ni na koji način bila oštećena”, kaže Miličević dodajući kako je ova kriza pokazala našu ovisnost o uvozu.

  “Globalizacija je učinila svoje, svi smo na neki način ekonomski povezani, a ono što je bitno, a što se u svakoj krizi vidi, a ne vidi se u dobrim vremenima, to je  da se vidi gdje smo promašili s pojedinim gospodarskim politikama. Smatram da smo dosad imali određene pogrešne politike koje sada dolaze do izražaja, a prvenstveno mislim  na poljoprivrednu politiku, pa čak i preveliko ulaganje novca u turizam koji ne može vratiti toliko novaca, a na kraju krajeva, sada kada su se granice zatvorile vidimo da nemamo ni dovoljno hrane, odnosno da imamo 50 posto, a da 50 posto moramo uvesti”, pojašnjava Miličević.

       “Ova kriza će državu stajati nekih 50 do 60 milijardi kuna i to će se isključivo morati zadužiti, a hoće li to biti preko Središnje europske banke, odnosno  hoće li preko EU dobiti neka određena sredstva pa će se to kasnije otpisati, pa će tako umanjiti kreditno zaduženje  to je isto moguće i to bi bilo jako poželjno”, zaključuje Miličević.

  Ante Raspudić, suvlanik Meteor Grupe, smatra da su vladine mjere došle u pravo vrijeme.

  “Mislim da je Vlada poduzela u pravom trenutku i prave mjere; prvi korak – krizni stožer je odabran odlično, drugi korak – poticaj i pomoć poduzetništvu s prvom mjerom mislim da je potpuno pogođeno jer je to bila “blitzkrieg  reakcija” koja je bila nužna da bi se spasilo u tom trenutku puno radnih mjesta. Mislim da u budućnosti treba promišljati  kako te mjere dalje reducirati na način da ne pada sve na teret države. Treba, naime, napraviti jasnu analizu koje kompanije u Hrvatskoj su dosad imale prioritet u poslovanju po ostvarenim dobitima, mislim prije svega na banke, javna poduzeća, da se stvori drugi korak gdje će se jedinice lokalne samouprave uključiti također. Vi ne možete sačuvati nekog gospodarstvenika sve vrijeme poticanjem ako je on izgubio tržište, radnu snagu, ako je izgubio korak jer ga je kriza jako pogodila i on će neminovno propasti, ali istovremeno moramo raditi na način da te mjere napravimo i prema običnom čovjeku, prema građanima da danas ne mora plaćati toliku cijenu vode, struje, komunalija ako naše kompanije koje se bave tim biznisom ostvarauju zaradu i ako su stabilne u poslovanju”, istaknuo je Raspudić.

  “Postavljam i mogućnost i želju da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju prirez da razmisle, ako financijski dobro stoje, o ukidanju  prireza i da na neki način taj set mjera pomoći raširimo, disperiziramo na više čimbenike koji će pomagati ne samo poduzetnicima nego i običnim građanima jer građani su ti koji rade, ali sutra kada izgube radno mjesto odakle će plaćati te obaveze.  I ono što je bitno reći je da nikako ne smijemo razmišljati da imamo državu koja će nam sve to dati jer ona se mora zadužiti, a onda ćemo svi mi koji danas pomažemo poduzetnicima morati kroz puno veće namete davati i vraćati te kredite, a svi znamo da je  naša startna pozicija i danas s prevelikim obavezama na koje smo se do jučer žalili, a država je bila u suficitu za svega milijardu, dvije kuna, a pričamo o poticajnim mjerama za gospodarstvu u iznosu od 30 milijardi. Kada to rasporedimo kroz deset godina, onda možemo vidjeti koliko će se morati obveze podizati da bismo mogli akumulirati taj novac koji moramo vraćati. Znači, ozbiljna su vremena za ozbiljna razmišljanja, svi moramo dati svoj doprinos. Ne može banka imati četiri milijarde eura prihoda godinama, koliko su izvukli od hrvatske države od  ovih građana, a  da ne podnese dio tereta”, navodi Raspudić zaključujući da teret krize treba disperzirati i na druge segmente u društvu.

  1 komentar

  1. Pingback: Poduzetnici o vladinim mjerama: Miličević i Raspudić iznijeli svoje ideje

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog