Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Izložba intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena

  Pod nazivom „Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije” sutra će u 18 sati u Gradskoj knjižnici biti otvorena izložba intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena Ivana Blande.

  Izložbu organizira njegova unuka Lana Guliš, akademska slikarica i profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu, u povodu njegovog rođendana i 30. godišnjice smrti.

  On je, naime, rođen u Đakovu 16. 12. 1926., a umro u Zagrebu 15. 2. 1990. Djetinjstvo i školovanje proveo je u Đakovu i Osijeku. Po zanimanju je bio stolar s majstorskim ispitom, a u duši umjetnik, vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale.
  Živio je s obitelji u Požegi gdje je u suradnji s tadašnjim kustosima galerija izlagao svoje radove. U Zagreb dolazi 1963. godine gdje s prof. dr. Antunom Bauerom 1988. otvara veliku izložbu svojih radova. Sve slike simboliziraju Slavoniju koju nosi u srcu. Tijekom vremena uviđa da propadaju stari zanati, da ognjišta ostaju pusta, jer stari umiru, a mladi iseljavaju. To ga strašno boli, te stvara opus radova posvećen temi „Spasimo Slavoniju od iseljavanja, spasimo stare zanate jer to je naša kulturna baština“.
  Radovi su izrađeni od rezanog furnira,
  odnosno prirodnih listića drveta u posve prirodnoj boji, najčešće na milimetarski sitne dijelove, i ljepljenog na drvenu podlogu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog