Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bivši đakovački gimnazijalac na studiju filmske produkcije u V. Britaniji

  Osim radi boljeg posla i sigurnijeg i bržeg rješavanja egzistencijalnih problema, sve je više Slavonaca koji odlaze u inozemstvo i radi školovanja.

  Među njima je i bivši đakovački gimnazijalac Luka Vidović koji je upisao studij filmske produkcije na Canterbury Christ Church University u Velikoj Britaniji.

  Svoja iskustva nakon prvih nekoliko mjeseci provedenih u Engleskoj podijelio je s nama tijekom božićno-novogodišnjih blagdana koje je proveo u Đakovu.

  „Upisao sam taj studij u Velikoj Britaniji ne zbog svih događanja u Hrvatskoj, nego zato što sam bliže filmskoj industriji jer se filmska industrija sve više premješta iz Amerike u Britaniju. Dakle, ponajviše zbog toga, a istina je da i mi imamo Akademiju iz koje su izašli neki vrlo dobri umjetnici, ali oprema je zastarjela. Mi tamo na našem fakultetu imamo dostupne kamere kada god nam trebaju, imamo dobro opremljenu knjižnicu, računala dostupna, tako da sam i zbog toga odlučio studirati u Velikoj Britaniji”, kaže Luka koji je prve informacije o mogućnostima studiranja izvan Hrvatske čuo preko agencije BHV Education.

  „Odluka je pala na početku trećeg razreda srednje škole kada sam razmišljao da ako želim izgraditi nešto, trebam otići, a studirati u Velikoj Britaniji nije ni najmanji problem”, prisjeća se Luka svoje odluke o odabiru studija. Također navodi da tijekom srednjoškolskog obrazovanja nije ništa učio o filmskoj produkciji, ali se, kako kaže, kroz književnost upoznao s umjetnošću u koju se zaljubio, a pri odluci su mu pomogle i interpretacije književnih tekstova profesorice Anselme.

  „Što se tiče financija, u britanskim trgovinama jeftinije nego u Hrvatskoj, restorani su skuplji, a studentski smještaj je tisuću kuna tjedno što je jako puno. Zbog toga tamo treba pronaći posao i upravo to mene čeka kada se vratim, a to tamo nije problem. Što se tiče školarine, Britanija ima razrađen program studentskog kreditiranja koji financira studente da plate godinu, a godina je jako skupa i košta 9.250 funti ( oko 80.000 kuna). Oni to financiraju i to se vraća tek kad se pronađe posao nakon završetka studija i kada se počne zarađivati više od 200 tisuća kuna godišnje i tada oni počinju uzimati neke sitne obroke od plaće. Taj se kredit nakon 30 godina, ako ga niste otplatili, briše i nema veze s kreditnom sposobnosti”, pojašnjava Luka dodajući da njegov preddiplomski studij traje tri godine, a planira otići i na master koji traje jednu godinu. Želio bi također svoje znanje nadograditi i u Americi.

  „U filmskoj industriji diploma zapravo ništa ne znači, tijekom školovanja imate na raspolaganju svu opremu, glumce i sve druge uvjete besplatno i samo je pitanje koliko to netko želi iskoristiti i vjerujem da svatko može proći taj fakultet, ali to nije jamstvo za poslije”, svjestan je Luka koji bi kroz svoje filmove koje bi snimio želio prenijeti određene poruke o toleranciji.

  „Najviše zbog čega sam ogorčen je što još uvijek ima te neke netrpeljivosti, ne samo prema drugima, nego i između nas samih u Hrvatskoj. To nam pokazuje koliko nešto ne valja u ovome svijetu, a htio bih pokazati da smo mi svi ljudi i da trebamo udružiti snage i zajedno se boriti protiv evo recimo trenutno globalnog zatopljenja i to je nešto što trebamo spriječiti….”, navodi Luka koji priznaje da ni u Britaniji nije sve bajno te da je posebno zamijetio brojne beskućnike u mjestu u kojem studira.

  „Naravno da mi nedostaje ovo sve, a posebno Đakovo, ali to je valjda cijena koja se mora žrtvovati da bi se napredovalo”, zaključuje bivši đakovački gimnazijalac Luka Vidović koji se nakon kraćeg odmora vratio u svoje novo okruženje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog