Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na izlogu kafića na korzu osvanule venecijanske kućice u čast Vjeri Biller

  Ove prosinačke subote mnogi šetači na korzu pogled su upućivali prema prozoru Caffe bara Larisa („kod Mute“). Na tom prozoru osvanule su bijele venecijanske kućice, a samo mali pogled ulijevo bio je dovoljan da se opazi i tek postavljena spomen ploča najpoznatijoj đakovačkoj avangardnoj slikarici Vjeri Biller. Naime, Vjera Biller rođena je u toj kući baš na današnji dan – 7. prosinca 1903. godine.

  Bijele kućice napravljene su Vjeri u čast, a djelo su i svojevrsni hommage đakovačke slikarice Marije Adrić Soldo đakovačkoj slikarici s početka 20. stoljeća.

  -Ono čime se ja bavim u slikarstvu se zove marketing u kulturi i brendiranje u umjetnosti. To je ono što me zanima i pokušavam to raditi u svim relacijama, u principu svakodnevno. Ovo je projekt u koji se moj rad dobro uklopio jer je ime Vjere Biller nedavno izašlo na vidjelo za što je zaslužan Mirko Ćurić. On me je i pozvao da sudjelujem u ovom projektu i da zaokružimo ovu priču, da napravimo nešto što će i građane – širi publiku, a ne samo onu usku likovnu – upoznati s tim imenom jer biografija Vjere Biller to stvarno zaslužuje. Tako smo napravili spomen ploču, obilježili mjesto na kojem se ona rodila. Na ovom izlogu napravila sam slikarsku intervenciju, iskoristila sam to staklo i temperom izvukla jedan fragment iz njezinih grafika. Isto to sam aplicirala i na lončić što bi mogao biti i lijepi suvenir iz Đakova, rekla je Adrić Soldo.

  Prije nego se okupljenima obratila zadovoljna vlasnica ovog ugostiteljskog objekta Daniela Mutavdić koja je istaknula kako ovaj rad zasigurno ima turistički potencijal, o značaju Vjere Biller govorio je Mirko Ćurić, autor monografije o Vjeri Biller „Umjetnica u zenitu oluje“.

  -To je jedna avangardna slikarica koja je premalo poznata i smatramo da bi ona u Đakovu trebala imati još važnije mjesto. Zadnjih godina se o njoj dosta govori, bila je prisutna na izložbi u Frankfurtu u galeriji Schirn 2015. godine što je zapravo bio okidač za istraživanje njenog mjesta u svjetskoj likovnoj sceni. Pa ako ima mjesto na svjetskoj likovnoj sceni gdje je uvrštavaju u sve važnije preglede onda je jasno da joj mi u Đakovu moramo odati priznanje i brendirati je kao važan kulturni proizvod. Svi znamo da u neke gradove idemo gledati neke umjetnike, mnogi gradovi su obilježni – na ulaznim pločama piše da je tu rođen taj i taj umjetnik, tako da mislim da je i ova umjetnička intervencija koju je učinila Marija Adrić Soldo zapravo jedan važan iskorak u prepoznavanju ove umjetnosti, ali i nas kao grada, rekao je Ćurić.

  Vjera Biller  ubijena je kao žrtva nacističkih medicinskih eksperimenata 1940. godine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog