Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dario Ljubić: STEM nije rezerviran samo za velike gradove, a Đakovo je moj rodni grad

  „Igra i tradicija”, kako smo pisali, tema je ovogodišnjih jubilarnih desetih Zimskih radionica koje će se održati u Osnovnoj školi Vladimir Nazor 2. i 3. siječnja 2020. od 9 do 13 sati.

  Uz nekoliko đakovačkih osnovnih i srednjih škola i dječjih vrtića, u ovogodišnje Zimske radionice uključilo se i nekoliko škola i udruga iz drugih gradova. Među njima je i udruga STEMALICA iz Zagreba čiji je suosnivač Đakovčanin, inženjer robotike Dario Ljubić.

  – Ovom radionicom želimo postići nekoliko stvari. Želimo djeci pokazati malo programiranja i osnova elektrotehnike, zabaviti se i naučiti nešto novo. Također, želimo pokazati da ovakav tip radionica nije rezerviran samo za veće gradove i da djeca iz Đakova dobiju dodatnu priliku učiti o STEM područjima. Konkretno, u održavanju radionica STEMALICE, pomoći će kolege s Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu s kojima sam studirao te mlade profesorice matematike, informatike i njemačkog koje osim znanja svoje domene imaju znanje i iskustvo rada s djecom, istaknuo je Ljubić.

  U Đakovu već postoji nekoliko inicijativa za pokretanjem dodatne edukacije za djecu u STEM područjima.

  – Izvrstan posao obavljaju u Osnovnoj školi Antuna Ćolnića, gdje su se prošle godine dvije učenice, uz pomoć mentora Tomislava Milanovića, plasirale na svjetsko prvenstvo u Shenzenu u Kini. Također, Zajednica za tehničku kulturu Grada Đakova i Gradska knjižnica pružaju punu podršku ovakvim projektima i radionicama. Mi bismo kao udruga željeli pomoći u toj inicijativi i doprinijeti pokretanju dodatne STEM edukacije u Đakovu. Uostalom, Đakovo je moj rodni grad, ovdje sam odrastao, išao u osnovnu i srednju školu i ne mogu isključiti taj faktor iz jednadžbe, rekao je ovaj bivši đakovački gimnazijalac.

  Iako je zaposlen u Zagrebu u tvrtki Gideon Brothers, koja je razvila prvi hrvatski industrijski robot, ovaj rođeni Đakovčanin svoje slobodno vrijeme rado koristi kako bi svoje iskustvo prenosio mlađima.

  – Teško je to opisati. Djeca su nevjerojatna jer su uvijek puna energije, znatiželjna i iskrena. Prekrasan je osjećaj potaknuti nekoga da zakorači iz poznatog u nepoznato i nauči nešto novo, zaključio je Ljubić.

  Udruga STEMALICA osnovana je u lipnju 2019. godine. Iako primarno djeluje na području Zagreba, njeni volonteri vjeruju da će njeno djelovanje vrlo brzo proširiti u Đakovo, a onda i u neke druge gradove u Hrvatskoj. Cilj udruge je omogućiti svakom djetetu da izgradi bolju budućnost za sebe i druge. Poznavanje tehnologije, kako kažu, nije rezervirano samo za buduće inženjere, već takva znanja doprinose razvoju čovjeka, bez obzira na to koje profesionalno usmjerenje kasnije odabrao.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog