Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Biskup Ćiril vodio je Biskupiju dobrotom, ljubavlju, potičući i ohrabrujući”

  „Kada se spomene ime biskupa Ćirila Kosa prva asocijacija je – dobar biskup, jedna dobrota ljudska, plemenit čovjek, jedan ozbiljan čovjek, pun duhovitosti, pun poniznosti, pun šale, ali kao čovjek vrlo ozbiljan”. Tim je riječima nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić okarakterizirao biskupa Ćirila Kosa na početku znanstvenog kolokvija organiziranog povodom 100-te obljetnice njegova rođenja.

  Naime, danas, upravo na dan rođenja biskupa Ćirila Kosa (19. 11. 1919.) na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je znanstveni kolokvij  koji su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Katolički bogoslovni fakultet i Društvo hrvatskih književnika.

  Kolokvij je održan pod biskupskim geslom biskupa Ćirila „ U ljubavi, poniznosti i jednostavnosti života“ .

  I upravitelj Zavoda HAZU u Đakovu profesor Pero Aračić istaknuo je da je biskup Ćiril bio „jednostavan čovjek, čovjek koji osvaja na prvu i koji je imao povjerenja u svoje suradnike”.

  „Mislim da je vrijedno da biskupa Ćirila danas proučimo upravo s činjenice da je bio u zatvoru, da je bio proganjan od komunističke vlasti, da je doživio prijelaz iz totalitarizma u demokratsko društvo, da je doživio Domovinski rat, da je doživio prognanike i sve one koje je morao zbrinjavati, pomagati i pratiti i napokon, da je ipak vidio objedinjenu svoju Biskupiju i tako završio svoj život”, kazao je Aračić najavivši da još ima građe o biskupu Ćirilu koja zaslužuje da se istraži i objavi.

  „Biskup Ćiril Kos tijekom svoga života bio je angažiran na puno područja, a svi ga pamte kao jednostavnog i poniznog čovjeka, uvijek nasmiješenoga, koji se volio šaliti i na svoj račun. Njegova veličina bila je i u tome što je prepoznavao darove i talente u suradnicima koje je poticao i hrabrio. Poticao je i štitio svaku dobru inicijativu”, kazao je nadbiskup Hranić.

  „Vodio je Biskupiju dobrotom, ljubavlju, potičući i ohrabrujući, obilazeći svećenike i bio je biskup koji je vodio brigu o biskupiji, koji se puno trudio i koji nam je uspio ostaviti u baštinu jedan jedinstven i prilično složan kler”, dodao je također nadbiskup Hranić podsjetivši da je biskup Ćiril od svoga prethodnika naslijedio prilično tešku situaciju jer je to bilo vrijeme „Bijele knjige i crnog biskupa”.

  „Svojim ljudskim vrlinama i kvalitetama biskup Ćiril uspio je puno toga postići i zaista je skrbio o Biskupiji. Nažalost, pred kraj svoje službe doživio je Domovinski rat i morao je gledati kako mu se biskupija urušava. No, istodobno je bio hrabar, znao je reagirati i imao je proročku riječ, bio je biskup koji ne pretjeruje, koji je imao ljudske i kršćanske intervente. Svojim autoritetom je ohrabrivao i pomagao kad je došlo i vrijeme obnove Biskupije ”, rekao je nadbiskup Hranić podsjetivši da o ljudskoj širini biskupa Ćirila govori i činjenica da je oprostio onima koji su ga zatvorili.

  Na znanstvenom kolokviju o biskupu Ćirilu Kosu izlažu teolozi, povjesničari i književnici.

  Misno slavlje u  povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa večeras u 18 sati u katedrali predvodit će pomoćni biskup Ivan Ćurić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog