Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Za potpore u poljoprivredi 5,2 milijuna kuna

  Župan Ivan Anušić danas je potpisao ugovore s 35 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ukupna vrijednost tih potpora je 680.000 kuna, međutim to je samo dio od ukupno planiranih 5,2 milijuna kuna, koliko je Županija ove godine osigurala u svom proračunu za tu namjenu. Naime, Osječko-baranjska županija, kako se navodi u priopćenju, preko javnih poziva provodi 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, natječaji su u tijeku, a do sada su isplaćene potpore za 107 korisnika u vrijednosti nešto više od dva milijuna kuna.

  – Osječko-baranjska županija najviše poticaja izdvaja za poljoprivredu jer imamo najveći broj poljoprivrednika, najveće površine pod poljoprivredom, najviše ekoloških proizvođača. Poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih grana Županije, i to će vjerojatno biti i u budućnosti. Danas potpisani ugovori potvrđuju naše kontinuirano ulaganje u poljoprivredu, a naravno, poduzimamo i niz drugih mjera i aktivnosti za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora. Uz 14 sustava za navodnjavanje treba izdvojiti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za koji su pred samim završetkom sve pripremne imovinsko-pravne radnje, kao i pripreme dokumentacije koja prethodi raspisivanju natječaja za izgradnju. Financijska konstrukcija je zatvorena, novac je osiguran, vrlo brzo imat ćemo građevinsku dozvolu, pa vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine imati objekt koji će biti na raspolaganju i velika potpora poljoprivrednicima. Vrijednost prve faze izgradnje RDC-a procjenjuje se na 35-40 milijuna kuna, no bit će osigurani uvjeti za daljnje širenje prostora i sadržaja – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako mu je drago što danas ugovore potpisuju i mnogi mladi koji se bave poljoprivredom, a Županija svim zainteresiranima stoji na raspolaganju.

  Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50 % do 100 %, visina potpora je do 70.000 kuna, a ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 % prihvatljivih troškova.

  Ugovore o dodjeli potpora danas je potpisalo pet korisnika za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica, po jedan korisnik potpora za dobrobit životinja, unaprijeđenje genetskog potencijala u govedarstvu, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, ulaganja u očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, mlade poljoprivrednike, promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, zatim pet korisnika potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, dva za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, 12 za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda te pet za uređenje ruralnog prostora.

  Foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog