Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Nedostatak temeljnih kršćanskih kreposti: tolerancije, vjernosti i trajnog podnošenja – uzrok raspada obitelji”

  Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu danas je završio trodnevni teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, a središnja tema bila je pobudnica pape Franje „Amoris laetitia” – Radost ljubavi. Tijekom trodnevnog rada sudionici su propitkivali otvorena pitanja i probleme suvremene obitelji i braka, odnosno kako ispravno čitati papinu pobudnicu.

  Danas je bilo riječi o alternativnim oblicima neformalnih životnih partnerstava, a o tome je uvodno izlagala izv. prof. dr. Suzana Vuletić s đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta. U izjavi za naš radio naglasila je da se pastoralna apostolska pobudnica Amoris laetitia izričito protivi svim alternativnim oblicima takozvanih neformalnih životnih partnerstava i zajednica koja, kako je apostrofirala, „ni u jednom pogledu ne mogu zamijeniti kršćansku koncepciju braka i obitelji, raznolikost koju trebaju međusobnim upotpunjavanjem s psihološkog moralnog i duhovnog stanovišta pružiti oba roditelja vlastitom djetetu”.

  „Danas s ideološko-liberalističkog pozicioniranja prijeti određena dekadencija tog izvornog kršćanskog osmišljenog koncepta za same obitelji i mnogi pastoralni teolozi, kao i moralni teolozi, ali i samo crkveno učiteljstvo nizom svojih razmišljanja, promišljanja i pastoralnih pobudnica upravo nastoji osvijestiti ovu krizu društva koja prijeti tradicionalnim konceptima samih obitelji”, kazala je profesorica Vuletić. Uzrok sve učestalijih raspada obitelji i nastanka alternativnih oblika životnih partnerstava vidi u „iskrivljenim oblicima same slobode koju bračni partneri nastoje ostvariti u nekakvim svojim provizornim htijenjima.”

  „Isto tako, sve učestalija pojava razvoda dosta i u velikom dijelu demotivira same mlade da uopće stupaju u to, a isto tako i dugotrajne kanonske procedure crkvenog razrješenja ženidbe u velikoj mjeri mogu mlade preusmjeravati da radije sklapaju možda i civilne oblike ženidbe nego li same sakralno-crkvene oblike ženidbe”, pojasnila je profesorica Vuletić. Na pitanje zašto se ljudi rastaju citira pobudnicu pape Franje koji govori da „u obitelji često puta nedostaje onih temeljnih kršćanskih kreposti; tolerancije, vjernosti i trajnog podnošenja”.

  „I upravo na tom tragu da su krize, zapravo, trajne šanse, izazov za obitelj, gdje obitelj mora izrastati na temelju toga, a ne to prihvaćati kao glavni uzrok rastave”.

  O ulozi bračnih i obiteljskih savjetovališta u službi očuvanja braka i obitelji govorio je prof. dr. Josip Bošnjaković istaknuvši da će obitelj kao temeljna zajednica društva, i pored svih izazova i problema, opstati. Upravo stoga, ovom se pobudnicom, kako kaže profesor Bošnjaković, želi obitelj staviti u centar i sve ono s čime se obitelj susreće.

  „Pobudnica vrlo konkretno i jasno govori vjerniku, govori rječnikom koji je razumljiv suvremenom čovjeku, uzima u obzir ono što su danas poteškoće u svijetu, a to je da se događaju rastave, da su obitelji u krizi, da smo pod utjecajem konzumizma.. . Govori o razumijevanju bračnih odnosa kao nečega što se isplati, a s tim je povezano i vraćanje u važnost žrtve, ljubavi, te toga da obitelj bude zajedno, da posvećuju vrijeme jedni drugima, da pronalaze vrijeme jedni za druge, da planiraju brak i obitelj, da ne ulaze u brak i obitelj samo radi nekoga zanosa nego da to bude isplaniran korak i da se onda ulaže u brak u prvim godinama, da se ulaže u brak kada dođu krize, da se razgovara jedni s drugima i da se velika važnost poklanja djeci i odgoju djece”, dodaje profesor Bošnjaković zaključujući da će „obitelj kao temeljna zajednica društva uvijek ostati”.

  „To nije samo stav Crkve, imamo tu i neke druge koji nisu kršćani, a koji o tome govore, kao što je Diego Fusaro, jedan talijanski filozof koji isto tako vraća na tu temeljnu vrijednost – obitelj kao temelj društva. Mislim da će obitelj ostati….”, kaže prof. Bošnjaković.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog