Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prešućene žrtve i prikrivena grobišta

  Već tradicionalno, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatski obredni zdrug Jazovka, krilo Đakovo, i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osječko-baranjske županije organizirali su kod spomenika žrtvama komunizma Đakova i Đakovštine „Glava koja tone” komemoraciju.

  Riječ je, kako ističe Pero Šola, predsjednik HOZ-a Jazovka, krilo Đakovo, o prešućenim žrtvama.

  Ovaj spomenik je već poznat u Đakovu, postavljen je sedamdesetak metara udaljenosti od jedne grobnice u kojoj je ubijeno između 80 i 100 ljudi. Čekamo da se ta grobnica iskopa, a to su uglavnom civili koji su ubijeni nakon 17. travnja 1945. godine, nakon ulaska partizanske vojske u Đakovo. Uglavnom, mi te žrtve nazivamo prešućenima, grobišta nazivamo prikrivenima, a već su poznati podaci da na području Đakovštine imamo oko 3.000 žrtava komunizma i oko 1.700 žrtva fašizma. Što se tiče Đakovštine, žrtve totalitarnih režima su dosta dobro istražene, podaci se nadopunjuju i tu će možda biti još nekih korekcija kada dobijemo novo arhivsko gradivo i dok naše žrtvoslovne udruge djeluju mi ćemo obilježavati ovaj Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima”, izjavio je Šola.

  U 10 sati na logoraškom groblju u Krndiji molitvu za žrtve tamošnjeg logora za Nijemce organizirala je Zemaljska udruga Podunavskih Švaba.

  Foto: RĐ/P.Š.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog