Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 10. Dani Luke Botića

  Ovogodišnji 10. Dani Luke Botića održavaju se od 18. do 22. kolovoza u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima, a glavna tema đakovačkog dijela manifestacije, kako nas je izvijestio Mirko Ćurić, zove se: LUKA BOTIĆ – DOBITNIK PRVE HRVATSKE KNJIŽEVNE NAGRADE.

  Brojem sudionika i programa ovo je do sada najbogatije izdanje manifestacije kojoj su pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela. Unutar  manifestacije održat će se  četrnaest različitih programa, u kojima će sudjelovati  dvadeset i šest književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine.

  Uvodni dio programa održava se u Kaštel Lukšiću, 18. kolovoza  2019. u dvorcu Dvorac Vitturi, okruglim stolom o  odnosu Luke Botića prema rodnom Splitu  i odnosu Splita prema Luki Botiću.   

  Program se nastavlja u Đakovu 21. kolovoza 2019 u Rock klubu King. Najprije će Ivan Stipić i Darija Mataić Agičić predstaviti  III. Zbornik Dana Luke Botića – Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade – 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

  U programu Pjesnici pjesniku bit će predstavljanje dvije nove pjesničke zbirke: Ponoćni gosti (Vlastita naklada, Babina Greda, 2019.) Đure Pavičića i Nježnost (Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, 2019.)Stjepana Dujmovića. Knjige će predstaviti autori Đuro Pavičić i Stjepan Dujmović te  Ivana Jurić i Mirko Ćurić. Glazbena pratnja bit će Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković.  

  U programu Glazba i književnost bit će održano predstavljanje knjige Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima (Matica hrvatska Vinkovci, 2019.). Knjigu će predstaviti dr.sc. Goran Rem i autor Želimir Žile Ivković.

  Nakon predstavljanje knjige  u svojevrsnom Glazbenom vremeplovu – nastupit će Želimir Žile Ivković i skupina vinkovačkih glazbenika s prigodnim glazbenim programom.  

  Program se nastavlja 22. kolovoza 2019. na smrtni dan Luke Botića (Split 22. siječnja 1830. – Đakovo 22. kolovoza 1863.), na Gradskom groblju u Đakovu kada će izaslanstva udruga i predstavnici gradova Đakova i Kaštela položiti vijence na grobnicu Luke Botića.  

  U Spomen-muzej biskupa Strossmayera, Đakovo, s početkom u 10. 30 održat će se program Stopama Luke Botića – dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica – Joso Živković (Bosna i Hercegovina) i Josip Gujaš Đuretin (Mađarska). Knjige Jose Živkovića: Tragom pokorenih želja (DHK Herceg-Bosne i DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2019) – dobitnice Nagrade Antun Branko Šimić za 2019.  te  monografiju o Josipu Gujašu Đuretinu – najvećem pjesniku mađarskih Hrvata, predstavit će Joso Živković, Đuro Vidmarović i Zvonimir Stjepanović.  

  U programu Luka Botić i suvremenici, ove godine je tema fra Martin Nedić, književnik, Botićev i Strossmayerov suradnik iz Bosne.  Mr. sc. Luka Marijanović i autor Mato Nedić predstavit će monografiju Mate Nedića o ovom velikanu:  Redovnik riječi, (Terra Tolis, Tolisa, Bosna i Hercegovina, 2019.)

  Nakon Bosne i Hercegovine i Mađarske, treći dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera – Hrvatska književna Panonija – vodi nas u Austriju, u gradišćansko mjesto Pinkovac.  Mirko Ćurić i dr.sc. Robert Hajszan predstavit će izdavački pothvat – 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista urednika dr. Roberta Hajszana (Panonski institut, Pinkovac, Austrija).  

  U večernjim satima istoga dana, program se seli u obližnje Gorjane,  u Kulturno-turistički centar Lucije Karalić. U 19.00 sati bit će održano predstavljanje knjige Ljerke Knežević: Gorjanski bećarci (Đakovo,/ Gorjani 2019.). Riječ je 800 bećaraca koje je pedesetih godina XX. stoljeća u Gorjanima sabrala omiljena učiteljica Ljerka Knežević, a koje su zahvaljujući njenom suprugu umirovljenom nastavniku i ravnatelju škola u Gorjanima i Đakovu objavili Đakovački kulturni krug i Općina Gorjani. Knjigu će predstaviti Ivan Lović i Mirko Ćurić.

  U nastavku programa Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će kapitalnu knjigu  Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2019.). Knjigu će predstaviti Katarina čeliković i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.   

  U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice – Ljelje, zaštićene baštine UNESCO-a, po kojem su Gorjani svjetski poznati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog