Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Veliki intervju s ministrom Tolušićem: Treba hrabrosti, Ivandvor je priča od 5, 6 milijuna eura

  Otvarajući jučer novouređeni južni dio jahaonice u Đakovu, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je dodatna ulaganja u Državnu ergelu Đakovo i Lipik, a posebno je izdvojio Ivandvor. U podužem razgovoru za naš Radio objasnio je što je konkretno mislio, a prokomentirao je i aktualno stanje u poljoprivredi, afere koje prate Vladu Andreja Plenkovića, ali i aktualno stanje u HDZ-u.

  Ministra smo najprije pitali o velikim planovima za Ivandvor:

  Ja sam s Ivandvorom oduševljen, meni je ono tamo prekrasna priča koja sigurno nadilazi, ako budemo pametni svi zajedno, prostore Osječko-baranjske županije i može biti izrazito kvalitetna priča za razvoj turizma na području Slavonije, a može biti i prepoznatljiva i na široj razini, ne samo na razini Hrvatske. Zaštićena kulturna baština, puno zemlje, konji, priroda, izdvojeno, a opet predivno, padine…, meni je to sve tamo stvarno  prekrasno i tu ćemo vrlo skoro raspisati javni natječaj za izradu projektne dokumentacije i tu želim da dobijemo najbolje projektante da to projektiramo i ja vjerujem da ta investicija nije ispod pet, šest milijuna eura, ako ne i više, ali to je nešto što je vrlo, vrlo prihvatljivo i prijavljivo na europske fondove gdje Ergela može biti prijavitelj i očekujem da to i riješimo. U toj priči nije zaboravljen ni Lipik jer je gotova projektna dokumentacija za dogradnju ergele u Lipiku i daljnja proširenja isto u turističkom smislu, i tu ćemo isto naći mogućnosti da i to isfinanciramo.

  Kako  te turističke potencijale  (katedrala, Ergela, Vezovi) pretvoriti u konkretne iskorake?

  Mislim da moramo tu biti svi malo i  hrabriji i poduzetniji. Slavonci su užasno vrijedni ljudi, ali gledam u nekim drugim krajevima, ne mora to biti na moru, Krapinsko-zagorska, Međimurska županija…, ipak u su nekim stvarima još dodatno malo poduzetniji. Mi znamo proizvoditi, znamo raditi strašno puno, marljivi smo, ali nam hvali malo te poduzetničke hrabrosti možda. Sigurno se sve u Đakovu neće bazirati na Ergeli, treba se bazirati na dobrim restoranima, na kvalitetnom smještaju, na lijepom gradu, tu je i Biskupija, katedrala koja je fascinantna i Ergela, konji, 20 tisuća turista koji ovdje dolaze ipak zbog tih lipicanaca i zbog te priče o ergeli, ali treba i s privatne strane neke stvari pojačati i,  na kraju krajeva,  reklamirati ono što Đakovo ima,  prirodnih bogatstava, jezera, i to je ono što svi zajedno moramo  malo više raditi na tome, i lokalna i regionalna samouprava i, naravno, država.

  Počinje žetva, cijena još nepoznanica, prihvaćen Pravilnik… Kako zaštiti domaću proizvodnju?

  Tih pravilnika nije bilo dok nije ova konstelacija snaga došla u Ministarstvo poljoprivrede, a ti pravilnici i služe da upravo zaštitimo i ojačamo poziciju hrvatskog poljoprivrednika. Opet vam kažem, ja ne mogu dogovarati cijenu pšenice, mlijeka, rajčice ili mrkve na hrvatskom tržištu, to bi bila povreda svih pravila koja smo prihvatili, a da povrijedimo ta pravila, onda ne bi bili u EU, ne bi bilo tih potpora koje sad dobivamo i s kojima su također poljoprivrednici zadovoljni i kvalitetno žive, između ostalog, dobrim dijelom i zbog svega toga, ali kažem, sve što činimo, svi pravilnici koje radimo radimo prije svega da idemo na ruku poljoprivrednicima. Sigurno da moramo biti konkurentniji u svemu tome i to pokušavamo napraviti kroz Program ruralnog razvoja, kroz investicije u sektoru poljoprivrede primarno i prije svega u primarnu proizvodnju jer stalno se vadimo na uvoz, na ovo ili ono, a mi se nekad moramo zapitati i sami u čemu je problem ako, recimo, poljoprivrednik u Poljskoj, koji je isti kao i naš i nema šest ruku, tamo proizvede nešto što sa 1.500 km troškova transporta dođe u Hrvatsku 20 ili 30 posto jeftinije. Malo nešto ima i do nas. Idemo podizati konkurentnost svoje proizvodnje, ne samo u ratarstvu nego voćarstvu, stočarstvu i biti konkurentniji imati, nadam se, veći profit od svega toga i to možemo i to država radi, jedino što ne radi ne određuje cijenu jer to ne radi niti jedna država u EU.

  Ali određene interesne grupacije za svaki značajniji poljoprivredni proizvod diktiraju pravila. S tim se morate složiti, a na koncu, ako se ne varam, bili ste i u otvorenom ratu s nekima od tih centara?

  Pa, sada sam u prikrivenom ratu i sve stvari koje se negativno i događaju dobar dio toga ide od tih lobija koji nisu zadovoljni s nekim odlukama Ministarstva, bili to pašnjaci, poticaji, bile to nekakve regulacije kroz pravilnike određenih stvari na korist hrvatskim  poljoprivrednicima, lobiranja je uvijek bilo i lobiranja će uvijek biti. Ono za što ja lobira to je 168 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj i pokušavam napraviti da moji Slavonci, Ličani ili Varaždinci žive bolje od tog sektora poljoprivrede. E, sad, za sve treba vremena pa i za to i to je ono ponovo na što se vraćam, jednostavno nije neke stvari izrealizirati u relativno kratkom roku.

  Kako će izgledati hrvatska poljoprivreda u dogledno vrijeme, ima li Hrvatska jasnu strategiju razvoja poljoprivrede?

  Po prvi put će Hrvatska imati strategiju razvoja poljoprivrede, nadam se,  kroz jedno dva mjeseca, pri kraju smo s izradom strategije, a izrađuje ju Svjetska banka  i ne biste vjerovali, evo ekskluzivno za Radio Đakovo, a ja se nisam petljao jer nisam stručnjak u tom segmentu, a moram priznat da sam imao određenih strahova upravo od tih razno-raznih interesnih lobija koji inače paralelno rade svoju priču na svemu ovome, pa ćete to vrlo skoro moći vidjeti i s njihove strane medijski vrlo bombastično… Znate li što je rekla Svjetska banka  tko je  srce i snaga hrvatske poljoprivrede – ne biste vjerovali –  mali poljoprivrednici, a ne ovih 200 velikih i jakih koji su također tu bitni i veliki, ali su mali najokretniji, najprilagodljiviji promjenama i najbrže se mogu razvijati i to je ono što mene apsolutno veseli iako sam i ja očekivao  neku drugu varijantu koja neće biti pozitivna za ovaj  sektor.

  Je li nama Svjetska banka trebala za to? Naime, prije nekoliko godina vodila se rasprava o tome, a u međuvremenu su mnogi mali poljoprivrednici uništeni, dovoljno je samo sjetiti se proizvođača mlijeka.

  Apsolutno sam siguran da nam je trebala Svjetska banka, odnosno netko tko je najozbiljnije u toj priči, treba nam ozbiljan dokument s ozbiljnim analizama, a ne da ja to izvlačim iz malog prsta, pa će netko reći da je to složilo Ministarstvo ili Radio Đakovo, ne, ne, evo vama 500 stranica analiza stručnjaka koji su radili na tome, cjelokupna javnost, odnosno stručni dio koji je bio angažiran, analize koje gledaju izvan okvira i nitko se od nas u taj dio nije petljao i što je to vrlo neovisna institucija za razliku od svih dosadašnjih priča. I trebalo nam je to, samo, idemo se toga držati i mogu reći da to neće ostati u ladici barem dok sam ja tu.

  Afere su okrznule i vas, kakvi su tragovi i kako ih doživljavate?

  Gledajte, neke stvari dolaze s poslom, naravno, čovjek ponekad napravi greške. Za sve ono što sam ja napravio u smislu da sam ispunio drugačije nego što je trebalo ja sam svoj dio ispravio u svemu tome, sva moja imovina je apsolutno vidljiva prije nego što sam ušao u politiku i sada i svaka moja plaća zadnjih 11 godina otkako sam ušao u politiku je vidljiva u imovinskoj kartici tako da je vrlo lako dokučiti što, kako i na koji način. Ali, isto tako, ako sam nešto krivo unio moja je odgovornost i ako trebam za to podnijeti i medijsku kritiku tako mora biti.

  Čudi li vas ovo zanimanje javnosti za bogaćenje vas ministara jer se ispostavlja da su se neki ipak obogatili kroz politiku za vrijeme obavljanja dužnosti?

  Gledajte, svatko odgovara za svoje postupke i ja ne mogu govoriti o drugima niti želim govoriti o drugima. I opet kažem, uvijek postoje institucije i tko god želi može i anonimno i javno prijaviti ako netko misli da je netko napravio nešto krivo, odnosno protuzakonito. Prema tome, postoji način kako se neke stvari rješavaju, ali vam opet kažem na temelju osobnog iskustva, ne da se pravdan oko svega toga, a mogao bih reći sto stvari koje su napisane  neću reći zlonamjerno ili krivo, međutim, moje je da to otrpim i da tako bude tako da svatko vodi brigu o sebi i o svojem načinu ponašanja i o tome da li je nešto napravio kako treba ili nije.

  Potpredsjednik ste Vlade, strahujete li za svoju poziciju?

  Ne, znači mene je na mjesto ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade, naravno izglasao me je Hrvatski sabor, postavio premijer Plenković, ja sam njegov odabir i kada on kaže – „ministre, ja smatram da ti to više ne možeš biti“ – ja ću to apsolutno prihvatiti i to je to. Prema tome, onaj tko me je birao taj apsolutno ima pravo da promijeni svoje mišljenje o svemu tome.

  Jeste li dosad ikada razmišljali o ostavci?

  Ne, nije bilo povoda nikakvog. Ja mislim da stvari u poljoprivredi idu u dobrom smjeru, borimo se protiv puno toga vidljivoga i nevidljivoga i, vjerujete mi, nisam čak niti ja bi svjestan nekih stvari u koja sva osinja gnijezda diramo. To će sve polako  izaći na vidjelo kada dođe vrijeme, ali da tu ima ogromnih i ružnih podmetanja to definitivno ima.

  Je li za vas realno očekivati rekonstrukciju Vlade u skorije vrijeme?

  – Opet vam kažem, to je nešto o čemu odlučuje premijer koji taj koji bira svoje prve suradnike i odlučuje da li su mu oni dovoljno dobri ili nisu.

  Kako komentirate stanje u stranci?

  Ja mislim da je ono dobro, imali smo rezultate EU parlamentarnih izbora, a oni nisu na razini koju smo mi svi  očekivali, mislim da nam svima to može biti dobra škola, da je to nešto što je došlo u  pravo vrijeme, da neke stvari usmjerimo u drugom smjeru, pozitivnijem za HDZ tako da je ne vidim  ikakvih spornosti niti problema.

  Desni, lijevi, umjereni…, pritajeni obračuni, što će biti s Milijanom Brkićem….., Stier,…. kamo to sve vodi?

  Znate što, kad bismo tako gledali onda imamo četiristo strana, a nemamo, imamo samo jednu stranu, jedno Predsjedništvo na kojem kažemo što mislimo, što ne znači da 200 tisuća članova stranke ili dvadesetak članova Predsjedništva mora imati isto mišljenje. Mislim da smo došli dovoljno na tu razinu da ja mogu reći svoje mišljenje i mislim da je to čar demokracije i normalnih odnosa unutar stranke.

  Gdje vas svrstavaju, u ove malo tvrđe, desne?

  Ovisi tko piše…(smijeh…)

  Zasad ste lojalni Plenkoviću?

  Pa, ja sam uvijek bio lojalan onome tko me je izabrao, prema tome, tu nije ništa sporno, svrstavaju me u lijeve, desne, prave, krive iako ja mislim malo više u ove desne, a vjeruje mi da svi članovi stranke samo pokušavaju odraditi svoj dio posla, kad govorim o onima koji su u izvršnoj vlasti i da se tu nitko ne opredjeljuje na lijeve, desne, prave ili krive i mislim da je to jedini normalan način.

  Predsjednički izbori bit će test za HDZ. Što tu očekujete? I tu se ljulja?

  Svaki izbori su test za bilo koju stranku pa tako i za HDZ, osvojili smo najviše glasova na EU parlamentarnim izborima, očekivali smo više, to uopće nije sporno, ali i dalje apsolutni  pobjednik tih izbora je HDZ. Ja očekujem da će se gospoda Kolinda Grabar Kitarović, kada dođe vrijeme za to, ne mislim da je sada vrijeme, ne mislim da trebamo imati kampanju pola godine ili sto godina prije samih izbora i imat će punu podršku HDZ-a i očekujem da će pobijediti.

  Kako komentirate dosad objavljene kandidate?

  Svatko ima pravo se kandidirati..

  Hoće li Škoro pokvariti planove HDZ-a?

  Mislim da neće…, svatko ima pravo kandidirati se, što više to bolje…

  Vidite li se na sljedećim parlamentarnim izborima?

  Naravno da se vidim, vidim se u HDZ-u i vidim se u tim izborima i vidim se možda u najboljem rezultatu IV. Izborne jedinice u zadnjih desetak godina.

  Ponovno izvršna vlast ili hladovina u Saboru?

  Ma, polako, milim da je to sad  retoričko pitanje da vam sada nemam odgovor na to.

  Jeste li realizirali sve što ste zamislili otkako ste na čelu Ministarstva poljoprivrede i čime niste zadovoljni?

  Nisam realizirao puno toga iako ima još nešto vremena, godinu i pol dana, ali malo sam se tu, moram priznati, prebrojao, na lokalu neke stvari ipak idu malo brže, a ovdje je to ipak jedan dugoročniji proces. Sada trenutno projektiramo 20 hladnjača, odnosno distributivnih centara za cijelu Hrvatsku da pomognemo našim proizvođačima voća i povrća. Da se mene pita, volio bih da već gradimo te centre, ali jednostavno su to stvari koje ne idu brže jer jedna javna nabava, druga javna nabava, postoje procedure koje oduže sve…. Očekivao sam da će općine i gradovi biti agilniji oko državnog poljoprivrednog zemljišta jer su svi kukali da im vratimo ovlasti, a sada kad smo im vratili ovlasti nitko ne raspisuje natječaj. Nadam se da će Đakovo vrlo skoro početi raspisivati natječaje poljoprivredno zemljište. Zakon smo složili nadam se, prije svega na boljitak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, po prvi put u povijesti su prvi u prednosti stočari, a to ne paše onima koji su dosadašnji zakupci pa ne bi dragi Bog to sve posložio da su svi sretni i zadovoljni. Mladi, program ruralnog razvoja ide odlično po mom mišljenju, možemo možda biti brži u samoj obradi svega toga, ali nemojte zaboraviti da smo učetverostručili broj natječaja, broj prijava i svega toga i da Agencija radi duplo brže nego prije, ali još uvijek to može biti još brže. Evo, Strategija će uskoro biti gotova, prva u povijesti RH kada govorimo o poljoprivredi, ali ima tu još puno stvari koje možemo napraviti bolje i kvalitetnije, a prije svega uvesti još veći red u isplati poticaja, dosta smo tu uveli reda, ali još uvijek ima onih koji love u mutnom i koji se opiru i koji se jogune oko svega toga, ali i to ćemo, nadam se, vrlo brzo dotjerati na pravu razinu.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog